Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19406169 Bezoekers

 14 Bezoekers online

Indische culturele agenda: Mei 2018

Zaterdag 12 Mei 2018
13:30

17:00

Masoek Sadja Amersfoort

Lokatie: Amersfoort

Adres: Buurthuis Het Klokhuis, Weberstraat 2. Bereikbaar met stadsbus 8, halte Euterpeplein.
 

Tijd: 13.30 - 17.00 uur  (zaal open vanaf 13.00 uur)

Entree: € 4,00

Contactpersoon: Jacqueline Kriele, tel. 06 36130655

Muziek: Friends for Friends

Bingo (kleingeld meenemen)

Indische catering door Dua Kunci! Tante Tien met lekkere versnaperingen!

13:30

17:30

Masoek Sadja Leeuwarden

Lokatie: Leeuwarden

Adres: MFC Westenkwartier, Verdistraat 1
 

Tijd: 13.30 uur - 17.30 uur

Entree: € 4,00 (Vrienden van Pelita € 3,00)

Contactpersoon: Ria von Ende-Veldhoen, te. 06-22462476

Catering door Von Oerthel.

Zondag 13 Mei 2018
10:00

17:00

Spel en uitdaging in het BronbeekFestival

Op zondag 13 mei 2018 is er van 10 tot 17 uur voor alle leeftijden het BronbeekFestival op het landgoed Bronbeek. Iedereen wordt er uitgedaagd om te spelen met aarde, vuur, water en lucht. Er is keus uit veel activiteiten, in de buitenlucht, in legertenten, en binnenshuis.
 
Zo kun je ontdekken hoe je zelf een vlot in elkaar zet, waarmee je de Bron-beek kunt bevaren. Of leren hoe je een Indische vlieger maakt en hem daarna meteen uittesten. Heb je meer met aarde, versier dan een bloempot en plant er een stekje uit de Bronbeekkas in. In een workshop maak je je eigen vlag voor de landen Luchtije, Waterland, Aardonia en Vuurrijk. Durf je blootvoets en geblinddoekt te gaan over het blotevoetenpad, dat is bezaaid met verschillende materialen? En anders kun je via het foto-spoor misschien de plek ontdekken waar de schat verborgen is. Tussendoor spring je een gat in de Lucht op het springkussen. Met de Dromensmid smeed, smelt, rijg, vouw en kneed je je dromen tot een sieraad. Of je maakt een sneeuwbol vol glitters. In de workshop ‘De verzonken stad’ schilder je met inkt of waterverf hoe Bronbeek eruit zou zien als het onder water zou liggen. En je verrast ze thuis als je aankomt met een zelfgemaakt masker voor je gezicht. En verder kun je je kracht en uithoudingsvermogen op de grond testen in de hindernisbaan of in de lucht aan de klimwand. Grijp je kans en rijd een keer mee op een legervoertuig. Of wil je liever op een paard over het landgoed rijden? Onderwijl hoor je live muziek van de militaire fanfare. In de Fotostudio vind je uniformen, wapens, Indische kleding en legertassen, waarmee je op de foto kunt. En je kunt zelf kneedbare zeep maken in een speciale workshop. Natuurlijk zijn er ook Indische hapjes en drankjes te koop. Binnen in het museum is kunst door bewoners van Bronbeek en andere veteranen te zien.
 
Museum Bronbeek doet onderzoek naar de ervaringen op het BronbeekFestival: wie de enquête op 13 mei invult maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen.
 
Het BronbeekFestival komt tot stand in een samenwerking van Museum Bronbeek met de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Paresto, Facilitair Bedrijf Defensie, Bronbeekbewoners, vrijwilligers, Arnhemse kunstenaars, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten en het Indisch Herinneringscentrum.

Voor meer informatie: http://www.vriendenvanbronbeek.nl/3Nieuws2018AankFestival.htm

19:30


Indofilmcafe "The Seen and Unseen".

Op zondag 13 mei vertoont Indofilmcafe om 19.30 uur in LUX-Nijmegen de film "The Seen and Unseen" van Kamila Andini, een poetische, magische film die zich afspeelt op Bali.

The Seen and Unseen


Wanneer de 10-jarige Tantri zich realiseert dat haar tweelingbroer niet lang meer te leven heeft, ervaren de twee een magische reis waarin verbeelding en realiteit dwars door elkaar heen lopen.

The Seen and Unseen verkent de mysterieuze symbiose tussen een tweeling. In de Balinese cultuur staat een ‘buncing (jongen-meisje) tweeling symbool voor balans. Zelfs wanneer Tantri door een hersentumor tot het ziekenhuisbed veroordeeld is, proberen hij en zijn zusje door dromen en hallucinaties met elkaar verbonden te blijven. In een door maanlicht verlichte kamer vol bovennatuurlijke krachten, spelen de jonge kinderen met mythische vogels en apen.

Kamila Andini is één van de meest veelbelovende vrouwelijke regisseurs uit Indonesië. Haar bezorgdheid over sociale culturen, gendergelijkheid en milieuproblemen leidde tot haar ware passie: films maken en verhalen vertellen met een kenmerkend perspectief.

The Seen and Unseen werd eerder  dit jaar vertoond tijdens het Cinemasia filmfestival in Amsterdam.
lengte 86 min; gesproken taal: Indonesisch; ondertiteling: Engels

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang: 19.30 uur,  toegangsprijs: € 9,50
Voor meer informatie: info@indofilmcafe.nl, www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl

Maandag 14 Mei 2018
16:30


Indische klassieke muziek

Het Nederlands Muziek Instituut en het Haags Gemeentearchief nodigen u graag uit voor de opening van de tentoonstelling

op maandag 14 mei, in de foyer van de Raadszaal, in het stadhuis van Den Haag.
De tentoonstelling zal worden geopend door Zijne Excellentie
Mr. I Gusti Agung Wesaka Puja, ambassadeur van de Republiek Indonesië.
Joris Wijsmuller, wethouder Cultuur van de gemeente Den Haag, is aanwezig.
Tijdens de opening draagt rock-muzikant Mark Boon het manuscript van het pianoconcert (1937) van zijn oom Lud van Zele aan het Nederlands Muziek Instituut (Haags Gemeentearchief) over. Zangeres Bernadeta Astari brengt met pianobegeleiding van Henk Mak van Dijk enkele werken van Constant van de Wall en Paul Seelig ten gehore.

Indische klassieke muziek is niet alleen van belang voor de Nederlandse, maar ook voor de Indonesische muziekgeschiedenis, het zogenoemde gedeelde cultureel erfgoed. Het gaat hier om gecomponeerde westerse muziek, die in meer of mindere mate verweven is met elementen uit de muziekcultuur van de Indische Archipel. Een kleine groep Nederlandse componisten, geboren, wonend of werkzaam in Nederlands-lndië 'vertaalden' de talloze indrukken van het land naar muziek die zijn vorm kreeg in symfonieën, Maleise liederen, een heus Indisch pianoconcert, sonates, Javaanse rapsodieën en suites en zelfs een opera, compleet met Javaanse dansen. Opvallend is dat een aantal van deze werken destijds werd uitgevoerd door gerenommeerde solisten en orkesten in binnen- en buitenland, zoals het Residentie Orkest, het Concertgebouworkest of de Wiener Philharmoniker.

De foyer vindt u in het stadhuis aan het Spui, eerste etage achter de palmbomen.
Aanvang: 16.30 uur    Uw aanwezigheid wordt op prijs gesteld

 

Deze tentoonstelling is voor het NMI samengesteld en gerealiseerd door Henk Mak van Dijk in samenwerking met Tong Tong 60 jaar en Dutch Culture, Centre of International Cooperation


Adres: Spui 70, 2511 BT Den Haag
 

Dinsdag 15 Mei 2018
13:00

16:00

Masoek Sadja Rijswijk

Lokatie: Wijkcentrum Stervoorde

Adres: Dr. H.J. van Mooklaan 1, 2286 BA  Rijswijk
 

Tijd: 13.00 uur - 16.00 uur

Entree: € 3,00

Contactpersoon: Eric Gerritsen, tel. 06-20035692


Met live muziek!

Vrijdag 18 Mei 2018
13:30

17:00

Masoek Sadja Maastricht

Lokatie: Maastricht

Adres: 't Atrium, Aureliushof 160 (Daalhof, wijk 15)
 

Tijd: 13.30 uur - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur)

Entree: € 3,50

Contactpersoon: Kees Schepel, tel. 06-13521570


... en natuurlijk gelegenheid tot DANSEN...


Catering door Toko Senang Hati.

Donderdag 24 Mei 2018

60e Tong Tong Fair

Van 24 mei t/m 3 juni 2018 vindt de 60e Tong Tong Fair plaats. De Tong Tong Fair presenteert ook dit jaar weer een caleidoscopische cross-over van oosterse en westerse culturen, met een sterk internationaal programma.

Een podium voor de Indische cultuur

Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

De Tong Tong Fair bestaat uit de beroemde Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs, en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit.

Voor meer informatie: https://tongtongfair.nl/


Muziektheatervoorstelling ‘Westerling’

Muziektheatervoorstelling ‘Westerling’

Als echte militair ben je loyaal aan je overste, zorg je voor rust in chaos en volg je zonder twijfel orders op. Zelfs als het om je eigen familie gaat. Maar wat als je op latere leeftijd begint te twijfelen aan je daden? Hoe ga je van trots en schuld – naar het accepteren van wie je was – tot wie je daadwerkelijk bent?

De muziektheatervoorstelling ‘Westerling’ vertelt over het leven van de Molukse ex-militair Mozes onder bevel van de Nederlandse Kapitein Raymond Westerling. Westerling was een van de meest omstreden figuren tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1946 en 1948. Tijdens de Politionele Acties in voormalig Nederlands-Indië werd hij als leider van de ‘Speciale Troepen’ ingezet om rust en orde te brengen. Maar uiteindelijk schreef hij mee aan een pijnlijk wrede bladzijde uit onze koloniale geschiedenis.

REGISSEUR ANIS DE JONG
‘Het concept voor de voorstelling kreeg vorm toen ik een oude machinefabriek op de voormalige scheepswerf van de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) in Vlissingen bezocht. Meer dan de helft van de Molukse militairen die in Zeeland woonden en het KNIL dienden ging na ontslag op die scheepswerf aan het werk.
Ik ben een 2e generatie Nederlandse Molukker. Geboren in 1952, in het voormalige concentratiekamp te Vught en opgegroeid in Oost-Souburg in Zeeland. Mijn vader was ook een ex-KNIL-militair. De onafhankelijkheidstrijd van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) werd in onze omgeving volop besproken, maar praten over de Politionele Acties, oftewel de Nederlands-Indonesische koloniale geschiedenis, was er niet bij.
Net als bij de internationale muziekvoorstelling ‘KRUIT!’ laten we in ‘WESTERLING, een broederstrijd’ vanuit verschillende persoonlijke perspectieven die vergeten gedeelde geschiedenis zien, horen en vooral voelen.’

ACHTERGROND
In Nederland heeft de dekolonisatieoorlog decennia lang de naam ‘Politionele Acties’ gedragen. De Nederlandse regering heeft pas in 2005 officieel spijt betuigd over de slachtoffers die toen zijn gevallen. Premier Rutte erkende tijdens zijn bezoek aan Indonesië in 2016 dat het te lang heeft geduurd voordat Nederland de gebeurtenissen tijdens deze episode onder ogen heeft durven zien. Minister Koenders, de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken, stelde ook dat we in de spiegel van ons eigen verleden moeten durven kijken.

Natuurlijk is er meer nodig om als samenleving ‘in het reine te komen’ met het Nederlands geweld dan een minister die excuses uitspreekt. In voormalig Nederlands-Indië hebben militairen destijds structureel massa-geweld gebruikt, zo concludeerde historicus Rémy Limpach in september 2016 na jarenlang onderzoek. Hij vond bewijs voor verschillende oorlogsmisdaden: martelingen, verkrachtingen, executies en het platbranden van dorpen. Limpach tekende het allemaal op in zijn boek ‘De brandende kampongs van Generaal Spoor’. In zijn bespreking van dit boek schreef Anton Stolwijk in de Groene Amsterdammer – ‘Om het drama van de Indonesische dekolonisatie te begrijpen is een omslag nodig in het denken over kolonialisme.’

Voor meer informatie: https://www.deltadua.com/westerling/

VOORSTELLINGEN

DO 24 MEI | DE LEEST | WAALWIJK | goo.gl/BYW3SK                      
ZA 2 JUNI | THEATERHOF 88 | ALMELO | goo.gl/1TGsEP
WO 6 JUNI | ARSENAALTHEATER | VLISSINGEN | goo.gl/WdJbMZ
do 7 JUNI | ARSENAALTHEATER | VLISSINGEN | goo.gl/5GnFvr
vrij 8 JUNI | ARSENAALTHEATER | VLISSINGEN | goo.gl/G5NsSW
vr 15 JUNI | THEATERKERK | BEMMEL |

Vrijdag 25 Mei 2018

60e Tong Tong Fair

Van 24 mei t/m 3 juni 2018 vindt de 60e Tong Tong Fair plaats. De Tong Tong Fair presenteert ook dit jaar weer een caleidoscopische cross-over van oosterse en westerse culturen, met een sterk internationaal programma.

Een podium voor de Indische cultuur

Onveranderd in al die jaren is ook de idee dat het Indische een onvervreemdbaar onderdeel is van de Nederlandse geschiedenis. Op de Tong Tong Fair in Den Haag krijgt de Indische cultuur een plek. De Indische (Euraziatische) cultuur is waardevol genoeg om te bewaren en als inspiratiebron aan te bieden aan Indische en niet-Indische belangstellenden, van alle leeftijden.

De Tong Tong Fair bestaat uit de beroemde Grand Pasar met het Indonesië-Paviljoen, de Eetwijk, met tientallen Aziatische restaurants en waroengs, en het internationale Tong Tong Festival, een cultureel programma rond de mix van Oost en West in podiumkunsten, exposities, gesproken woord en actualiteit.

Voor meer informatie: https://tongtongfair.nl/

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië