INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19595025 Bezoekers
20 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Saté hoort natuurlijk bij de Indische rijsttafel, maar is zo, met wat rijst en komkommer ook erg lekker.
Dit gerecht is voor 4 personen en kost ongeveer 12 euro. Het duurt ongeveer een half uur om het te maken.
Voor de saté:
500g hamlappen of speklapjes
2 sjalotjes
2 teen knoflook
1 theel. ketoembar
1 theel. gember
1 theel. laos
1 theel. koenjit (geelwortel)
1 theel. zout
1 theel. goela djawa of suiker
1 lombok (Spaanse peper) of 1 theel. sambal oelek
½ theel. terasi
2 kemirienoten
1 eetl. olie
Houten saté stokjes
Sambal Ketjapsaus:
2 sjalotjes
2 ontpitte lomboks
½ theel. zout
1 theel. suiker
3 eetl. ketjap
1 theel. citroensap
Snijplank en mesje, blitzhacker of foodprocessor of tjobeh en oelekan, kommetje, barbecue of oven met grill of electr. grill of grillpan.
De hamlappen in dobbelsteentjes snijden van 1,5 cm. Je kunt natuurlijk ook speklappen nemen, maar ik vind dat zelf te vet. Je kunt ook afwisselen, dat je hamlap en speklap om en om rijgt. De satéstokjes in water met beetje citroensap doen. De stokjes branden dan niet zo gauw aan en door het citroensap laat het vlees makkelijk los van het stokje.
De sjalotjes, knoflook, lombok en kemirie fijn maken in de foodprocessor en mengen met de andere kruiden. Dit minstens een half uur laten trekken. Je kunt dit ook de dag ervoor doen, dan is het vlees lekker doordrongen van de kruiden.
Het vlees nu op de stokjes rijgen en ongeveer 4 minuten op de grill leggen. Regelmatig keren.
De sjalotjes heel fijn snijden. De lomboks ontpitten.
Dit mengen met de ketjap, zout, suiker en citroensap.
Proeven of de smaak goed is.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage