Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16374077 Bezoekers

 14 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
fmkdDL
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Saté babi met een pittige sambal ketjap sausYolande Waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Saté hoort natuurlijk bij de Indische rijsttafel, maar is zo, met wat rijst en komkommer ook erg lekker.

Dit gerecht is voor 4 personen en kost ongeveer 12 euro. Het duurt ongeveer een half uur om het te maken.

Ingrediënten:

Voor de saté:

500g hamlappen of speklapjes
2 sjalotjes
2 teen knoflook
1 theel. ketoembar
1 theel. gember
1 theel. laos
1 theel. koenjit (geelwortel)
1 theel. zout
1 theel. goela djawa of suiker
1 lombok (Spaanse peper) of 1 theel. sambal oelek
½ theel. terasi
2 kemirienoten
1 eetl. olie

Houten saté stokjesSate

Sambal Ketjapsaus:
2 sjalotjes
2 ontpitte lomboks
½ theel. zout
1 theel. suiker
3 eetl. ketjap
1 theel. citroensap

Benodigdheden:

Snijplank en mesje, blitzhacker of foodprocessor of tjobeh en oelekan, kommetje, barbecue of oven met grill of electr. grill of grillpan.

Voorbereidingen:

De hamlappen in dobbelsteentjes snijden van 1,5 cm. Je kunt natuurlijk ook speklappen nemen, maar ik vind dat zelf te vet. Je kunt ook afwisselen, dat je hamlap en speklap om en om rijgt. De satéstokjes in water met beetje citroensap doen. De stokjes branden dan niet zo gauw aan en door het citroensap laat het vlees makkelijk los van het stokje.
De sjalotjes, knoflook, lombok en kemirie fijn maken in de foodprocessor en mengen met de andere kruiden. Dit minstens een half uur laten trekken. Je kunt dit ook de dag ervoor doen, dan is het vlees lekker doordrongen van de kruiden.
Het vlees nu op de stokjes rijgen en ongeveer 4 minuten op de grill leggen. Regelmatig keren.

Sambal ketjap:

De sjalotjes heel fijn snijden. De lomboks ontpitten.
Dit mengen met de ketjap, zout, suiker en citroensap.
Proeven of de smaak goed is.

Luister naar de kookles: Saté babi met een pittige sambal ketjap saus

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 24/11/2016 11:49
Categorie: - S
Pagina gelezen 3894 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië