Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19436132 Bezoekers

 27 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Rijsttafel Suggesties 1

Voor de aankomende feestdagen heb ik hieronder wat suggesties om uw gasten te verwennen met een heerlijke maaltijd.

Bepaalde gerechten kunt u al dagen van te voren maken. De sambals bijvoorbeeld zijn erg goed houdbaar en ook de acars kunt u goed bewaren (in de koelkast, goed afgesloten).
Ook droge sambel gorengs, bijvoorbeeld sambel goreng kering, kunt u heel goed droog bewaren. Handig als u een rijsttafel wilt serveren.

Bij een rijsttafel hoort in de eerste plaats de sayur. Dit is een soort soep van groenten. Soms met vlees of met tempé of tahu. Verder is het lekker als u eigengemaakte sambel maakt. Het is vaak goedkoper en lekkerder. Natuurlijk mag de rijst niet ontbreken. Dit kan nasi kuning (gele rijst) zijn voor speciale gelegenheden zoals verjaardagen, kerst, oud en nieuw, bruiloften of gewoon witte rijst. U kunt er desgewenst ook mihun bij serveren.
Veder is het lekker als u er een vleesgerecht bij maakt bijvoorbeeld rempah (balletjes gehakt). Sate  doet het ook altijd goed.
U kunt er ook voor kiezen om vis te nemen.  Pepesan is heerlijk bij een rijsttafel en ook sambel goreng kering (garnalen) is heerlijk als u liever voor vis kiest. Maar ook eiergerechten doen het goed bij de rijsttafel.
Bij de toko kunt u ook gezouten eendeneieren kopen. Het is even wennen aan de smaak maar smaken heerlijk ls u de smaak te pakken heeft, zult u deze eieren vast vaker kopen. Deze eieren zijn kant en klaar en het enige wat u hoeft te doen is deze in de lengte doormidden te snijden en op een bordje te serveren. Hier smaakt gebakken uitjes goed bij.
Een acar (of meerdere acars) op tafel is belangrijk om het verfrissende effect te verkrijgen bij de maaltijd .
Verder mag de krupuk niet worden vergeten.U kunt diverse smaken krupuk nemen. U zult in de toko waar u uw ingrediënten koopt, verschillende smaken en kleuren aantreffen. De meest gangbare is de krupuk udang en de emping. De laatste is nogal bitter en wordt niet door iedereen lekker gevonden. Over de emping wordt meestal wat zout (na het bakken) gestrooid. Deze krupuk kunt u samen met andere krupuk serveren. Mijn voorkeur heeft vooral de kleine krupuk, in zakjes te koop. Het is gemakkelijk om te bakken en met een zakje kunt u een boel krupuk bakken. De krupuk moet wel goed droog zijn (zie bijgerechten). Is de krupuk niet droog genoeg dan wordt deze hard of taai en is eigenlijk niet te eten. U kunt de krupuk bewaren in een goed afgesloten blik of plastic zak en kan dus ruim van te voren worden gebakken.

U kunt een rijsttafel maken zo uitgebreid maken als u wilt. Een beetje rijsttafel bestaat uit ongeveer vijf a zes gerechten en dan reken ik de krupuk er ook bij.

rijsttafel


In de westerse keuken is het gewoon om een toetje (nagerecht) na het diner te nemen. In de oosterse keuken hoeft dit eigenlijk niet zo maar als u dit toch graag wilt is gebakken banaan met gesmolten javaanse suiker wel lekker.
U kunt speciale bakbananen kopen in de toko. U snijdt deze naar wens door midden in de lengte door of u bakt de banaan in zijn geheel in de olie. In een pannetje smelt u een paar blokken javaanse suiker en giet dit over de gebakken banaan. Let wel: dit gerecht moet u warm eten, dus klaarmaken en meteen op tafel.

Veel plezier bij het bereiden!


Creatie datum: 06/03/2017 10:46
Categorie: - Rijsttafel
Pagina gelezen 7934 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië