INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
20037658 Bezoekers
23 Bezoekers online
Het is een vrij intensief werkje maar ik herinner mij de gezellige uurtjes in de keuken waar de vrouwen bezig waren met de bereiding. Het hele gebeuren zal niet in de oven maar onder de gril worden bereidt. Het mooiste zou zijn als er twee personen de koek bakken omdat het niet gewenst is als het deeg te lang stil staat.
Neem hier dus de tijd voor. Het resultaat zal heerlijk zijn.
Spekkoek wordt vaak op verjaardagen en speciale gelegenheden gegeten.
U heeft nodig:
30 eieren (u scheidt de eierdooiers van het eiwit)
30 eetlepels fijne droge witte suiker
15 eetlepels gezeefde bloem
500 gram boter
Kommetje gesmolten boter
2 dessertlepels ang-kak (speciaal bereidde rijst)
1 theelepel kruidnagelgruis
1 theelepel kardemom (gemalen)
½ theelepel kaneel
Gesmolten boter
Een grote ronde springvorm
Twee diepe kommen
Breinaald of iets wat daar op lijkt
Kwastje
2 Soeplepels of juslepels (niet te groot)
De koek wordt gemaakt uit twee verschillende beslagen.
Kom 1:
U roert 16 eierdooiers met 16 lepels fijne droge tot een zeer glad mengsel. Let wel, het moet echt luchtig en glad zijn!
Daarna voegt u er lepelsgewijs, 8 eetlepels bloem door en onder het roeren ook de boter.
Kom 2:
U roert de overige 14 eierdooiers met 7 lepels droge witte fijne suiker en 7 lepels bloem, de specerijen en 250 gr. boter.
Wanneer de beide beslagen goed gemengd zijn, voegt u er het eiwit bij. Let wel: bij de kom met 16 eierdooiers moeten dus ook 16 eiwitten in!
Vervolgens bakt u het gebak in laagjes onder de gril. U wrijft de springvorm goed in met boter.
De eerste laag moet goed droog en doorbakken zijn, voor u de volgende laag aanbrengt. U begint met kom1, vervolgens kom 2 en zo maar door.
U smeert de laagjes heel dun uit!
Over elk laagje komt een klein beetje gesmolten boter. U moet hier echt bij blijven zitten anders verbranden de laagjes.
Als u 4 laagjes heeft gebakken, prikt u er even met een breinaald in, als er geen deeg aan de naald blijft hangen, dan zijn de laagjes gaar en kunt u verder met bakken. Zo niet, dan laat u het gebak nog even gaar bakken.
Herhaal dit proces steeds om een goede koek te krijgen.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage