INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19881212 Bezoekers
27 Bezoekers online
Er zijn verschillende methodes om Mie gaar te koken en u moet vooral letten op de kooktijd. De kooktijd bepaald of de Mie bijna gaar of helemaal gaar moet worden gekookt. Houdt in de gaten dat, indien u de Mie verder als Bami als hoofdgerecht wilt eten, de Mie minder gaar moet koken. Ze zal anders zacht en pasta-achtig worden. Het hangt ook van de ingrediënten af die u in de Mie wilt verwerken. Een goede Bami is losjes en plakt niet.
Mie gekookt op de oude Indische manier;
De Mie wordt eerst geweekt en daarna even door kokend heet water gehaald. Ook kunt u de Mie in de stomer (kukusan) bijna gaar laten stomen.
Mie gekookt op de moderne manier;
U zet een grote pan water op. Doe er zout of een bouillonblokje bij. Als het water goed kookt laat u langzaam, niet teveel tegelijk, de Mie in het water zakken. Met twee vorken, ontrafelt u de Mie terwijl het water nog steeds kookt. U moet de Mie goed in de gaten houden dat het niet te zacht wordt. Menigeen weet hoe vervelend het is als de Mie zacht is en het een smeuïg gerecht wordt.
Als de Mie (bijna) gaar is, giet u de Mie in een vergiet. U houdt de Mie even onder de koude kraan het zgn. schrikeffect en giet er dan een beetje olie doorheen zodat de Mie niet blijft plakken.
Mihun koken;
De Mihun behandelt u op dezelfde manier als hierboven maar zodra het water waar u de Mihun net in heeft laten zakken, weer kookt haalt u de pan van het vuur. Laat de pan met de Mihun even staan, ± 10 minuten en giet het daarna in een vergiet. Zet het even onder de koude kraan.
Wanneer u aan tafel gaat, giet u gewoon kokend water over de Mie en de Mie is weer warm.
Als u van de Mihun, Bami wilt maken dan kookt u de Mie niet. U laat de Mie ongeveer een kwartiertje in een schaal lauw water staan en spoel het daarna af met koud water.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage