Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 17918204 Bezoekers

 39 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Rijst recepten  - Gestoomde rijst in de kukusan (rijststomer)

In Indonesië is rijst, wat de aardappel is voor Nederland. Tegenwoordig doen we het op een veel simpeler manier. We hebben rijststomers, elektrische stoompannen, er zijn zelfs zakjes die we in een pan water doen en klaar is kees.  Iedereen kan tegenwoordig rijst koken.
Toch zullen de meesten het met me eens zijn; rijst op de ouderwetse manier gestoomd is altijd nog het lekkerst.

U heeft nodig:

500 gram rijst
¾ Liter water

Men wast de rijst eerst heel goed. Net zolang tot men helder water heeft. Zet de rijst op met warm water. Zodra de rijst kookt, draait men het vuur zo laag mogelijk. Het duurt een paar minuten voordat er gaatjes in de rijst vallen. Dan is het tijd om de rijst over te doen in de kukusan, de rijststomer.

De rijst doet u in de bovenste pan (soort vergiet) en de onderste pan vult u met water. Let op dat het water niet in contact komt met de bovenste pan!
Laat de rijst onder af en toe omscheppen met een houten lepel, gaar stomen. Houd wel het water in de onderste pan in de gaten, laat het niet droog koken!

Het voordeel van deze bereiding is, dat men de rijst gemakkelijk weer warm kan stomen. Doe wat water in de onderste pan en de rijst zal weer lekker opwarmen in ongeveer tien minuutjes.

kukusan / RijsttsomerRijst


Creatie datum: 08/03/2017 10:01
Categorie: - Rijst recepten
Pagina gelezen 5641 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië