INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19940882 Bezoekers
15 Bezoekers online
In Indonesië is rijst, wat de aardappel is voor Nederland. Tegenwoordig doen we het op een veel simpeler manier. We hebben rijststomers, elektrische stoompannen, er zijn zelfs zakjes die we in een pan water doen en klaar is kees. Iedereen kan tegenwoordig rijst koken.
Toch zullen de meesten het met me eens zijn; rijst op de ouderwetse manier gestoomd is altijd nog het lekkerst.
500 gram rijst
¾ Liter water
Men wast de rijst eerst heel goed. Net zolang tot men helder water heeft. Zet de rijst op met warm water. Zodra de rijst kookt, draait men het vuur zo laag mogelijk. Het duurt een paar minuten voordat er gaatjes in de rijst vallen. Dan is het tijd om de rijst over te doen in de kukusan, de rijststomer.
De rijst doet u in de bovenste pan (soort vergiet) en de onderste pan vult u met water. Let op dat het water niet in contact komt met de bovenste pan!
Laat de rijst onder af en toe omscheppen met een houten lepel, gaar stomen. Houd wel het water in de onderste pan in de gaten, laat het niet droog koken!
Het voordeel van deze bereiding is, dat men de rijst gemakkelijk weer warm kan stomen. Doe wat water in de onderste pan en de rijst zal weer lekker opwarmen in ongeveer tien minuutjes.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage