Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16393679 Bezoekers

 14 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
hmET
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Sambal Goreng Boontjesyolande-waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Vandaag maken we Sambal goreng boontjes. Een sambal goreng is een pittig gerecht , dat soms met cocosmelk gemaakt wordt , maar er zijn ook droge sambal goreng gerechten. Het gerecht van vandaag is met cocosmelk.

Dit gerecht is voor 4 personen en duurt ongeveer 30 minuten om te maken en 15 minuten kooktijd.
Kosten ongeveer 10 euro.

Ingrediënten:

400 g sperciebonen
3 sjalottes
2 teen knoflook
2 ontpitte rode lombok (Spaanse peper)
1½ theel.terasi
¾ theel. asem (tamarinde)
1 bouillonblokje
3 eetl. olie
1 schijf laos van 1 cm
2 salamblaadje
¾ theel. ketumbar (korianderzaadjes)
1 plak santen van 2 cm dik (ingedikte cocosmelk)
mespunt suiker
2 tomaten
8 petehbonen

Bereiding:

Wat hebben we nodig om dit gerecht te maken:
snijplank, keukenmesje, eventueel een foodprocessor of tjobeh en oelekan (stenen vijzel en stamper), pan, houten lepel.

Boontjes schoonmaken en in tweeën snijden. De ketoembar (korianderzaadjes) fijn stampen.
De petehbonen in dunne reepjes snijden. Tomaten in partjes snijden.
De sjalotjes, knoflook en lombok fijn snijden of in foodprocessor en dit met de terasi en asem in de olie fruiten.
De boontjes toevoegen en 1 kop heet water en het bouillonblokje, laos , salam, ketoembar en petehbonen toevoegen.

Deksel op de pan en als de bonen bijna gaar zijn, de santen , tomaat en suiker toevoegen.
Santen moet smelten, mag niet meer koken, gaat anders schiften.
Deksel half op de pan.
Zodra er olieachtige vlekjes boven drijven is het gerecht klaar. Proeven of je nog wat aan smaak toe moet voegen!


Luister naar de kookles: Sambal Goreng Boontjes

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 26/11/2016 07:42
Categorie: - S
Pagina gelezen 1975 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië