INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19881083 Bezoekers
26 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Vandaag maken we Sambal goreng boontjes. Een sambal goreng is een pittig gerecht , dat soms met cocosmelk gemaakt wordt , maar er zijn ook droge sambal goreng gerechten. Het gerecht van vandaag is met cocosmelk.
Dit gerecht is voor 4 personen en duurt ongeveer 30 minuten om te maken en 15 minuten kooktijd.
Kosten ongeveer 10 euro.
400 g sperciebonen
3 sjalottes
2 teen knoflook
2 ontpitte rode lombok (Spaanse peper)
1½ theel.terasi
¾ theel. asem (tamarinde)
1 bouillonblokje
3 eetl. olie
1 schijf laos van 1 cm
2 salamblaadje
¾ theel. ketumbar (korianderzaadjes)
1 plak santen van 2 cm dik (ingedikte cocosmelk)
mespunt suiker
2 tomaten
8 petehbonen
Wat hebben we nodig om dit gerecht te maken:
snijplank, keukenmesje, eventueel een foodprocessor of tjobeh en oelekan (stenen vijzel en stamper), pan, houten lepel.
Boontjes schoonmaken en in tweeën snijden. De ketoembar (korianderzaadjes) fijn stampen.
De petehbonen in dunne reepjes snijden. Tomaten in partjes snijden.
De sjalotjes, knoflook en lombok fijn snijden of in foodprocessor en dit met de terasi en asem in de olie fruiten.
De boontjes toevoegen en 1 kop heet water en het bouillonblokje, laos , salam, ketoembar en petehbonen toevoegen.
Deksel op de pan en als de bonen bijna gaar zijn, de santen , tomaat en suiker toevoegen.
Santen moet smelten, mag niet meer koken, gaat anders schiften.
Deksel half op de pan.
Zodra er olieachtige vlekjes boven drijven is het gerecht klaar. Proeven of je nog wat aan smaak toe moet voegen!
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage