Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16395570 Bezoekers

 12 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
CHEWTb
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Goeleh Kambingyolande-waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Dit gerecht is voor 4 personen en kost ongeveer 15 €. Het duurt een half uur om het te maken en 1,5 uur stooftijd.

Ingrediënten:

1 kg lamsnekken
7 sjalotjes
4 tenen knoflook
4 ontpitte lomboks (Spaanse peper)
2 theel. ketoembar
3 cm laoswortel of 2 theel. poeder
5 stuks koenierwortel of 2 theel. poeder
1 theel. djintan
4 sukjes foelie
3 cm kaneel
4 theel. asem
10 cm djahe (gember) of 4 theel. poeder
4 blad djeroek poeroet
2 bouillonblokjes
¾ blok santen
mespunt suiker
plantaardige olie

Kambing betekent eigenlijk geit, maar dit is lastig te krijgen in Nederland en het gerecht kan goed gemaakt worden met lams of schapevlees. 1 kg lamsnekken lijkt misschien veel, maar de helft hiervan is bot en het bot en de merg geeft het gerecht een heerlijke smaak.

Benodigdheden:Goelee Kambing

snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhakker, of tjobeh en oelekan (vijzel en stamper),pan met dikke bodem om te stoven.

Voorbereidingen:

Ui en knoflook schillen, zaadjes eventueel uit de lomboks halen en als je van pittig houdt laat je ze zitten.
De ketoembar en de djinten fijnmaken.
De sjalotjes, knoflook,lomboks, laos, djahe, en koenier fijn maken in de foodprocessor.
De lamsnekken zijn lastig te snijden met al het bot, dus stoof ze in het geheel en dan kun je het, nadat ze gaar zijn, in stukken snijden.
Santen oplossen in 2 bekers heet water.

Bereiding:

In de pan 4 eetl. olie doen.
Hierin de kruidenpasta en ook de foelie,en kaneel fruiten.
Dan het vlees eraan toevoegen, goed omroeren en even meefruiten.
Dan de santenoplossing en de bouillonblokjes en het beetje suiker.
Het gerecht op zacht vuur laten stoven.
Het mag niet aanbranden of te droog worden.
Indien nodig af en toe wat heet! water toevoegen.
Als het vlees gaar is, dit in stukken verdelen en het bot natuurlijk verwijderen. De saus eventueel wat droger koken.

Luister naar de kookles: Goeleh Kambing

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 28/11/2016 09:08
Categorie: - G
Pagina gelezen 2071 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië