Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16358744 Bezoekers

 17 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
YTYPBK
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Bamie Goreng (Indisch)yolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

De hoeveelheid is voor 4 personen. Het neemt een halfuur om het voor te bereiden en 15 minuten baktijd. Het kost ongeveer 14 €.

Ingrediënten:

500 g. eiermie (dun, maar mag ook dik)
200 g gerookte kip of kippedijfilet of hamlappen
100 g garnalen (gekookt)
100 g gerookt spek (is lekker, hoeft niet)
2 prei
½ spitskool
9 takjes selderie
8 sjalotjes
4 teen knoflook
1 ontpitte lombok (Spaanse peper)
4 cm verse gember of 5 cm geconfijte gember
5 eetl. ketjap manis
1 a 2 bouillonblokjes
plantaardige olie
3 eetl. gebakken uitjes (toko)
Omelet:
3 eieren
beetje zout
water

Benodigdheden:indische-bami-goreng

snijplank en mes, grote pan voor mie, gietijzeren wadjan of bakpan, vergiet, pollepel, bakpannetje, eventueel foodprocessor of blitzhacker.

Voorbereidingen:

In grote pan voldoende water en zout laten koken en hierin de mie laten koken.
Voor eiermie meestal 3 minuten.
De mie mag niet te zacht worden, maar moet “al dente” zijn.
De spekjes en het vlees in blokjes snijden van ongeveer 1 cm.
De sjalotjes en knoflook pellen en in kleine stukjes snijden.
De Spaanse peper (lombok) pitjes eruit halen. Lombok eerst heen en weer rollen, dan komen de pitjes er makkelijk uit.
Deze in dunne ringetjes snijden.
De gember schillen en in heel fijne stukjes snijden.
De geconfijte gember alleen in stukjes snijden.
De preien schoonmaken en het witte en groene gedeelte in dunne ringen snijden.
Bij de spitskool de harde kern eruit halen en snipperen.
De selderie fijn snipperen.
Voor de omelet de eieren kloppen met 2 eetl. water en wat zout en peper.

Bereiden:

De gekookte mie uit laten lekken in vergiet en gelijk vermengen met 1 eetl. plantaardige olie tegen het aan mekaar plakken.
In de wadjan 2 eetl. olie doen, even heet laten worden en dan de spekjes, kip of hamlappen, samen met ui en knoflook, gember en lombok en het bouillonblokje.
Als dit gefruit is en de kippedijfilet of hamlappen zijn gaar, garnalen erbij, het vuur wat hoger en snel de prei en spitskool erbij doen.
Heel even meebakken, want ze moeten nog knapperig blijven.
Dan de mie toevoegen en de ketjap manis.
Goed proeven en eventueel meer zout, sambal en ketjap toevoegen.
Voor het omeletje de ingrediënten klutsen en in wat olie een omeletje bakken.
Deze in dunne reepjes snijden.
De bamie goreng opdienen met reepjes omelet erover en gebakken uitjes en samen met eventueel wat komkommer is dit een volwaardige maaltijd.

Luister naar de kookles: Bamie Goreng

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 28/11/2016 12:03
Categorie: - B
Pagina gelezen 2441 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië