INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19660155 Bezoekers
2 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Dit is een lichte, kruidige kippen maaltijdsoep.
Dit gerecht is voor 4 personen en kost € 10,-
Het duurt een half uur om het te maken en een half uur kooktijd
Laksa is doorzichtige mie.
Het wordt gemaakt van het meel van de Mungboon.
Dit zijn kleine groene boontjes: erg gezond.
Taugee is de spruit van de Mungboon.
Vaak zie je het open gesprongen boontje er nog op zitten.
Het beste is om kip met het bot er nog in, te gebruiken.
Want in het bot zit heel veel smaak.
Als je geen zin hebt in het schoonmaken ervan, kun je altijd kippedijfilet nemen. Dit is malser dan kipfilet.
4 sjalotjes
3 teen knoflook
4 kemiries
1 theel. ketoembar
2 theel. koenierpoeder
1 theel. terasi bakar
1,5 eetl. olie plantaardig (nooit olijfolie)
1 kip of 3 kippedijen of 500 g kippedijfilet
1 stengel sereh of 1 theel. poeder
2 kippebouillonblokjes
2 prei (dun)
50 g laksa/soe-oen (glasmie)
200 g spitskool
4 eieren
4 aardappelen
2 stengel lenteuitjes
1 bosje selderie
gebakken uitjes(toko)
Eventueel sausje:
4 eetl. ketjap manis
2 theel. citroensap
2 theel . sambal oelek
Kom warme rijst
snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhacker, 2 pannen, pollepel, vergiet
De sjalot en knoflook pellen.
De sjalot, knoflook, kemiries, ketoembar en terasi fijn maken in de foodprocessor. De serehstengel een beetje plat slaan.
Prei in dunne ringen snijden.
Selderie en lenteuitjes fijn snipperen.
Het fijngemaakte sjalottenmengsel fruiten in de olie. Hierbij 2 grote glazen water bijvoegen en de kip en de bouillonblokjes en sereh.
Dit laten stoven met deksel op de pan op niet te groot vuur.
Als de kip bijna gaar is, de fijn gesneden prei erbij doen.
Houdt het water in de gaten en indien nodig wat heet water toevoegen.
De eieren en aardappelen worden apart gaar gekookt.
Daarna in platte schijfjes snijden.
De kool even blancheren: in kokend water doen en er gelijk weer uithalen.
De laksa wat kleiner maken en in een kom doen.
Dit overgieten met heet water en 5 minuten laten staan.
Dan uit laten lekken in vergiet.
De ingrediënten voor het ketjapsausje mengen.
In een kom of diep bord wat aardappelen, ei, laksa en kool scheppen.
Hieroverheen de selderie, lenteuitjes en gebakken uitjes strooien.
Dan een paar scheppen van de soto eroverheen.
Voor de liefhebbers eventueel warme rijst erbij en voor het pittige gedeelte het ketjapsausje.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage