INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19595043 Bezoekers
29 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Vandaag maak ik Gadon ikan.
Een visgerecht, waarbij de vis fijn gesneden wordt en met kruiden in een pakketje verpakt, wordt gestoomd.
Goed voor de slanke lijn dus.
Als verpakkingsmateriaal kun je bananenblad nemen.
De geur van het bananenblad geeft het gerecht iets extra.
Maar met bakpapier gaat het ook goed.
Het gerecht is voor 4 personen en kost € 12,-
Het neemt 20 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten stoomtijd.
500 g witvis filet
1 ui
5 teentjes knoflook
1,5 theel. terasi
2 theel. djintenpoeder (komijn)
4 theel. ketoembarpoeder (korianderzaad)
1 lombok (Spaanse peper)
1,5 theel. laospoeder
1,5 theel. kentjoerpoeder
4 gepofte kemirienoten
1,5 dl. santen (cocosmelk)
2 djeroek poeroetblaadjes
2 salamblaadjes
2 eidooiers
zout
bakpapier of bananenblad en cocktailprikkers, stoompan (of vergiet in een gewone pan), snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhacker
De ui en knoflook schillen.
Als je niet van pittig houdt, de zaadjes uit de lombok halen.
De ui, knoflook, terasi, lombok en kemirienoten samen fijn maken in de foodprocessor.
De vis in hele kleine stukjes snijden .
Als je bananenblad gebruikt, snijdt dan 4 stukken van ongeveer 20 cm af, was het en verwarm het even boven een gasvlam om ze soepel te maken.
Bij bakpapier , vier stukken van 20 x 20 cm afknippen.
Meng het visgehakt met het ui/knoflookmengsel en de kruiden en roer er dan de santen (cocosmelk), de eidooiers en zout naar smaak door.
Verdeel de vis over het bakpapier/bananenblad.
Op elke portie een half djeroek poeroetblad en een half salamblad doen.
Het bananenblad met twee cocktailprikkers vastzetten.
Bij het bakpapier de drie open zijkanten dubbelvouwen naar binnen, zodat er een pakketje ontstaat.
In de stoompan water aan de kook brengen en de vispakketjes in de stomer doen.
De vis in 20 minuten gaar stomen.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage