Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16393708 Bezoekers

 15 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
GxNG
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Gadon Ikan (gestoomd visgehakt)yolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Vandaag maak ik Gadon ikan.
Een visgerecht, waarbij de vis fijn gesneden wordt en met kruiden in een pakketje verpakt, wordt gestoomd.
Goed voor de slanke lijn dus.
Als verpakkingsmateriaal kun je bananenblad nemen.
De geur van het bananenblad geeft het gerecht iets extra.
Maar met bakpapier gaat het ook goed.

Het gerecht is voor 4 personen en kost € 12,-
Het neemt 20 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten stoomtijd.

Ingrediënten:

500 g witvis filet
1 ui
5 teentjes knoflook
1,5 theel. terasi
2 theel. djintenpoeder (komijn)
4 theel. ketoembarpoeder (korianderzaad)
1 lombok (Spaanse peper)
1,5 theel. laospoeder
1,5 theel. kentjoerpoeder
4 gepofte kemirienoten
1,5 dl. santen (cocosmelk)
2 djeroek poeroetblaadjes
2 salamblaadjes
2 eidooiers
zout

Benodigdheden:

bakpapier of bananenblad en cocktailprikkers, stoompan (of vergiet in een gewone pan), snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhacker

Voorbereiding:Gadon Ikan

De ui en knoflook schillen.
Als je niet van pittig houdt, de zaadjes uit de lombok halen.
De ui, knoflook, terasi, lombok en kemirienoten samen fijn maken in de foodprocessor.
De vis in hele kleine stukjes snijden .
Als je bananenblad gebruikt, snijdt dan 4 stukken van ongeveer 20 cm af, was het en verwarm het even boven een gasvlam om ze soepel te maken.
Bij bakpapier , vier stukken van 20 x 20 cm afknippen.

Bereiding:

Meng het visgehakt met het ui/knoflookmengsel en de kruiden en roer er dan de santen (cocosmelk), de eidooiers en zout naar smaak door.
Verdeel de vis over het bakpapier/bananenblad.
Op elke portie een half djeroek poeroetblad en een half salamblad doen.
Het bananenblad met twee cocktailprikkers vastzetten.
Bij het bakpapier de drie open zijkanten dubbelvouwen naar binnen, zodat er een pakketje ontstaat.
In de stoompan water aan de kook brengen en de vispakketjes in de stomer doen.
De vis in 20 minuten gaar stomen.


Luister naar de kookles: Gadon Ikan

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 29/11/2016 11:41
Categorie: - G
Pagina gelezen 2244 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië