INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19753545 Bezoekers
10 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Vandaag maak ik Gadon babi.
Een gerecht met gehakt van half varkensvlees (babi) en half rundvlees, waarbij het gehakt vermengd met kruiden en cocos in een pakketje verpakt, wordt gestoomd.
Als verpakkingsmateriaal kun je bananenblad nemen.
De geur van het bananenblad geeft het gerecht iets extra.
Maar met bakpapier gaat het ook goed of een emaille kommetje.
Het gerecht is voor 4 personen en kost € 12,-
Het neemt 20 minuten voorbereidingstijd en 20 minuten stoomtijd.
500 g gehakt half om half
4 sjalotjes
4 teentjes knoflook
1 theel. djintenpoeder (komijn)
1 theel. ketoembarpoeder (korianderzaad)
1 lombok (Spaanse peper)
1 theel. laospoeder
4 gepofte kemirienoten
1,5 dl. santen (cocosmelk)
zout
Bakpapier of bananenblad en cocktailprikkers, stoompan (of vergiet in een gewone pan), snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhacker, eventueel een emaille kommetje.
De ui en knoflook schillen.
Als je niet van pittig houdt, de zaadjes uit de lombok halen.
De ui, knoflook, lombok en kemirienoten samen fijn maken in de foodprocessor.
Als je bananenblad gebruikt, snijdt dan 4 stukken van ongeveer 20 cm af, was het en verwarm het even boven een gasvlam om ze soepel te maken.
Bij bakpapier , vier stukken van 20 x 20 cm afknippen.
Meng het gehakt met het ui/knoflookmengsel en de kruiden en roer er dan de santen (cocosmelk) en zout naar smaak door.
Verdeel het gehakt over het bakpapier/bananenblad.
Het bananenblad met twee cocktailprikkers vastzetten.
Bij het bakpapier de drie open zijkanten dubbelvouwen naar binnen, zodat er een pakketje ontstaat.
In de stoompan water aan de kook brengen en dan de pakketjes in de stomer doen.
Het gehakt in 30 minuten gaar stomen.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage