Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16337472 Bezoekers

 17 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
wXtz3N
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Sambal Goreng Telor (ei-cocosgerecht)yolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Het kost ongeveer een half uur om het te maken en 15 minuten kooktijd.
De hoeveelheden zijn voor 4 personen en de kosten zijn ongeveer 8 euro.

Ingrediënten:

4 sjalotjes
2 teen knoflook
2 theel. terasi
1 theel. asem of citroensap (asem=tamarinde)
1 bouillonblokje
2 schijfjes laos van 1 cm dik of 1 theel . poeder
3 djeroek poeroet blad (citroenblad)
2 ontpitte lomboks (Spaanse peper)
1 stengel sereh (citroengras) of 1 theel. poeder
2 cm dik van een santenblok (blok cocosmelk)
2 tomaat
mespunt suiker
4 eieren
8 petehbonen
soja of zonnebloemolie

Petehbonen zijn groene platte bonen van 2 cm lang en 1,5 cm breed.
Ze zitten in groene peulen van 20 cm lang.
Soms zijn ze vers bij de toko te krijgen, maar altijd wel gepeld in de diepvries.
Ze stinken een beetje en worden daarom soms stinkbonen genoemd, maar ze geven het gerecht een heerlijke smaak en eenmaal gekookt ruik je ze niet meer.

Benodigdheden:

Snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhakker of tjobeh en oelekan (vijzel en stamper), kookpan.

Voorbereidingen:sambal goreng telor

Sjalotjes en knoflook pellen.
Zaadjes uit de lombok halen.
Tomaat in partjes snijden.
De serehstengel licht plat slaan.
De eieren hard koken.
De petehbonen in fijne reepjes snijden.

Bereiding:

Sjalotjes, knoflook, lomboks en terasi in foodprocessor doen of heel fijn snijden.
Dit in 2 eetl. olie fruiten, samen met de asem.
Dan de laos, djeroekpoeroetblad, petehbonen en serehstengel toevoegen, met 1 glas water en het bouillonblokje.
Dit even laten sudderen.
Dan de eieren erbij doen, samen met de tomatenpartjes en het blok santen.
Mespuntje suiker erbij en op zacht vuur de santen laten smelten tot er olieachtige vlekjes aan de oppervlakte verschijnen.
Als er santen in het gerecht zit deksel half op de pan doen.
Als het gerecht klaar is de eieren doormidden snijden en de saus eroverheen doen.
Proeven wat je van de smaak vind: moet het wat zouter of zoeter?
Dit dan toevoegen.

Luister naar de kookles: Sambal Goreng Telor

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 05/12/2016 08:44
Categorie: - Sambal Gorengs
Pagina gelezen 2433 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië