Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19640063 Bezoekers

 50 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Bebotok (gestoomd groentegerecht)yolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Dit is een gerecht uit het kookboek: Groot vegetarisch kookboek , van mevr. J.M.J. Catenius-van der Meijden. (1912)
Ik heb het recept vertaald naar de maten en uitdrukkingen van nu.
De hoeveelheden zijn voor 4 personen en afhankelijk van de groente kost het ongeveer E 10,-
De tijd om het te maken is een half uur en 20 minuten stoomtijd.

Bebotok is een gerecht van groente, dat bereidt is met verschillende kruiden en vaak ook met geraspte cocos of cocosmelk en dan verpakt wordt in bananenblad en gaar gestoomd.
Zij gebruikt in dit gerecht brandnetel als groente.
Ik ben mijn tuin in gelopen en heb daar zevenblad geplukt.
De smaak zit tussen peterselie en spinazie.
Er zitten ook veel vitamine in de plant, zoals calcium, magnesium en ijzer en de jonge blaadjes bevatten veel caroteen en vitamine C.
De plant is urine afdrijvend.

Het past ook in de trend van nu om zoveel mogelijk groente, kruiden en vruchten in het wild te verzamelen.
Maar je kunt de brandnetel of Zevenblad natuurlijk ook vervangen door boerenkool, witlof, andijvie, spinazie.


Ingrediënten:

500 gr. groenten
50 g geraspte cocos, gedroogd of diepvries
1 grote ui of 2 sjalotjes
3 teen knoflook
1 eierdooier
1 theel. Suiker
1 theel. ketoembar (korianderzaad)poeder
½ theel. djinten (komijnzaad)poeder
3 djeroek poeroet blad (citroen)
4 eetl. santen (cocosmelk)
1 limoen of citroen
witte of savooiekool
beetje zout
Plantaardige olie

Benodigdheden:

Snijplank en scherp mesje,foodprocessor of blitzhacker, stoompan of stoommand, pan om koolbladeren te blancheren, eventueel kopjes of kommetjes als je geen koolbladeren gebruikt.

Voorbereiding:

Omdat er in 1912 nog geen bananenblad in Nederland te krijgen was, gebruikte men koolbladeren om de groente mee in te pakken of je deed de groentemassa in kopjes in de stomer.
De ui en de knoflook pellen. De eierdooier los kloppen.
In een pan water met wat zout koken.
Vier grote bladeren van de kool halen, wassen en de dikke nerf hiervan glad snijden.
De bladeren in het kokende water 2 minuten blancheren en uit laten lekken.
De ui en de knoflook fijn maken in de foodprocessor, samen met de kruiden.

Bereiding:

De groente fijn snijden en ook even blancheren. Het uien/kruidenmengsel samen met de geraspte cocos fruiten in 1 eetl. olie. De losgeklopte eierdooier mengen met de santen (cocosmelk).
De geblancheerde groenten, het ui-kruiden-cocos mengsel en de ei-cocosmelk door mekaar mengen.
Schep in het midden van het koolblad wat lepels van het groentemengsel en vouw de zijkanten van het blad over de vulling heen en rol het dan op.
Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een stoompan of stoommand boven een pan met zachtjes stomend water.
Stoom de rolletjes in 20 minuten gaar.
Als je geen koolbladeren gebruikt, kun je de groenteinhoud ook in kopjes of kommetjes in een stoompan doen.
Voor je de rolletjes reserveert, er een beetje limoensap over sprenkelen.
Lekker als bijgerecht bij de rijsttafel .

Luister naar de kookles: Bebotok

(uitgezonden bij Indo Radio)

Luister naar de voorbereidingen:

Luister naar de de bereiding in de keuken:


Creatie datum: 05/12/2016 09:00
Categorie: Recepten, Gerechten - Groentengerechten
Pagina gelezen 2939 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië