INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19595022 Bezoekers
17 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Tempeh wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen.
Tijdens het fermentatieproces breekt een schimmel de niet te verteren delen van de bonen af en zorgt er ook voor dat ze een massa worden, een stevige tempeh koek.
Tempeh is rijk aan vitamines en mineralen. Je kunt hem prima invriezen.
Dit is een bijgerecht voor 4 personen of een maaltijd voor 2 personen en kost
E 10,-.
Het neemt een half uur om het voor te bereiden, en een half uur om het te koken en te grillen.
1 blok tempeh
2 stengel sereh of 2 theelepels poeder (citroengras)
2 salam blad
4 dl santen (cocosmelk)
5 lomboks of 6 theelepels sambal oelek (Spaanse peper)
6 sjalotjes
2 knoflook
2 cm laos wortel of 2 theelepels poeder
3 kemirienoten
1 theelepel asem (tamarinde)
1 theelepel suiker
1 groentebouillonblokje of zout
plantaardige olie
Snijplank en mes, foodprocessor of blitzhacker, stoofpan, grillpan of electr. Grill (oven) of barbecue.
Het tempeh blok in blokjes snijden van 2 x 2 cm. De sjalot en de knoflook pellen.
De laos schillen.
De serehstengels een beetje plat slaan en in een knoop leggen.
Eventueel de zaadjes uit de lomboks halen als je niet van pittig houdt.
De sjalot, knoflook, laos, kemirienoten en lomboks bij mekaar doen en fijn maken in de foodprocessor.
In een pan 3 theelepels olie verwarmen en hierin het ui-knoflook mengsel zacht fruiten.
Dan de asem, sereh, salamblad, bouillonblokje en de cocosmelk en de tempeh blokjes.
Dit op zacht vuur ongeveer 15 minuten laten pruttelen.
De tempeh blokjes eruit halen en aan satéstokjes rijgen en bruin roosteren op de gril.
De saus inkoken tot het wat dikker is en dit over de geroosterde sate gieten.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage