Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19593980 Bezoekers

 18 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Abcessen IV - Djamu

Eveneens is het goed om abcessen te laten rijpen, wanneer men de bladeren van de kembang teleng of schoentjesbloem tot moes gestampt met gula jawa en dit op de pijnlijke voet doet.     

Kembang teleng  
Latijnse naam: Clitoria ternatea Linn.
Familie    Leguminosae-Pap

Een klimmend kruid, dat op Java voorkomt tot op 700 m zeehoogte en vaak als sierplant op de erven wordt gekweekt.
Er bestaat een variëteit met witte en een met blauwe bloemen.
De zoete blauwe bloemen worden gebruikt om gebak te kleuren.
Van de variëteit met witte bloemen wordt een aftreksel van de wortel als bloedzuiverend middel gedronken.

Wordt gebruikt bij:   kembang teleng

Abcessen  
Bloedzuiverend middel                                                                             
Steenpuist   

Gula Jawa of Javaanse suiker

Aren,arenpalm,suikerpalm   
Latijnse naam: Arenga pinnata Mer.
Familie    Palmae

Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als “gula jawa” wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Er zijn verschillende soorten, de palmsuiker  uit het sap van de arenpalm (gula aren), het sap van suikerriet (gula tebu), het sap van de cocospalm (gula kalapa) en het sap van de lontarpalm (gula siwalan).
De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap door persing verkregen. Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze.
De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula djawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.

Uit de bloeikolven wordt het palmsap getapt, waaruit door indampen de gula aren of arensuiker wordt bereid.
Van de zaden van de arenpalm worden de geliefde glibbertjes gemaakt, een confituur bekend onder de naam van kolang kaling.
Uit het merg van de arenpalm wordt meel bereid op dezelfde wijze als sago wordt gewonnen.
Op Java noemt men dit med pati, dat zoveel betekent als het Hollandse bloem.
Dit meel is zeer licht verteerbaar en bijzonder geschikt als voedsel voor buiklijders.
Als het goed gedroogd is, kan het jarenlang worden bewaard.
De arenpalm levert bovendien nog het indjuk, ook wel ijuk of kortweg duk geheten.
Dat zijn de zwarte borstelige vezels, die tussen de bladstelen groeien en waarvan touw en borstelwerk wordt gemaakt.
Het rot zeer moeilijk en blijft ook in de grond zeer lang goed.
Het wordt gebruikt, om de ondereinden van palen te omwinden, die in de grond staan en daardoor een bescherming hebben tegen rajap (Indische mier).
In het binnenland wordt het veel gebruikt als dakbedekking.
Bij waterkeringen dient het tussen de stenen, om het zand vast te houden en uitspoelen tegen te gaan.
Verder doet men een plukje indjuk onder in de bloempotten, waardoor het uitlozingsgat vrij blijft.
Chevelures, varens en begonia's groeien dan het best.

Wordt gebruikt bij:

   Blaassteen   
   Slijm   
   Suikerziekte
   Tanden krijgen  
   Aambeien of hemorroïden
   Abcessen
   Bedplassen
   Steenpuisten
   Buikziekte bij zuigelingen
   Dysenterie
   Eetlust opwekkend middel
   Fondament (uitschieten van het)
   Heesheid
   Kraamvrouwenkoorts
   Laxeermiddelen
   Maden
   Menstruatie (pijnlijke)
   Ontlasting
   Puisten
   Slijm
   Spruw in de mond
   Steenpuisten  
   Transpireer middel   
   Verkoudheid op de borst  
   Wormen  
   Zogen   
   Eczeem
   Hoest  
   Wonden (branderige en zwerende)

gula djawajavaanse suiker

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 06/12/2016 22:43
Categorie: Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen - A - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 6104 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië