INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19593980 Bezoekers
18 Bezoekers online
Eveneens is het goed om abcessen te laten rijpen, wanneer men de bladeren van de kembang teleng of schoentjesbloem tot moes gestampt met gula jawa en dit op de pijnlijke voet doet.
Een klimmend kruid, dat op Java voorkomt tot op 700 m zeehoogte en vaak als sierplant op de erven wordt gekweekt.
Er bestaat een variëteit met witte en een met blauwe bloemen.
De zoete blauwe bloemen worden gebruikt om gebak te kleuren.
Van de variëteit met witte bloemen wordt een aftreksel van de wortel als bloedzuiverend middel gedronken.
Wordt gebruikt bij:
Abcessen
Bloedzuiverend middel
Steenpuist
Aren,arenpalm,suikerpalm
Latijnse naam: Arenga pinnata Mer.
Familie Palmae
Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als “gula jawa” wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Er zijn verschillende soorten, de palmsuiker uit het sap van de arenpalm (gula aren), het sap van suikerriet (gula tebu), het sap van de cocospalm (gula kalapa) en het sap van de lontarpalm (gula siwalan).
De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap door persing verkregen. Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze.
De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula djawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.
Uit de bloeikolven wordt het palmsap getapt, waaruit door indampen de gula aren of arensuiker wordt bereid.
Van de zaden van de arenpalm worden de geliefde glibbertjes gemaakt, een confituur bekend onder de naam van kolang kaling.
Uit het merg van de arenpalm wordt meel bereid op dezelfde wijze als sago wordt gewonnen.
Op Java noemt men dit med pati, dat zoveel betekent als het Hollandse bloem.
Dit meel is zeer licht verteerbaar en bijzonder geschikt als voedsel voor buiklijders.
Als het goed gedroogd is, kan het jarenlang worden bewaard.
De arenpalm levert bovendien nog het indjuk, ook wel ijuk of kortweg duk geheten.
Dat zijn de zwarte borstelige vezels, die tussen de bladstelen groeien en waarvan touw en borstelwerk wordt gemaakt.
Het rot zeer moeilijk en blijft ook in de grond zeer lang goed.
Het wordt gebruikt, om de ondereinden van palen te omwinden, die in de grond staan en daardoor een bescherming hebben tegen rajap (Indische mier).
In het binnenland wordt het veel gebruikt als dakbedekking.
Bij waterkeringen dient het tussen de stenen, om het zand vast te houden en uitspoelen tegen te gaan.
Verder doet men een plukje indjuk onder in de bloempotten, waardoor het uitlozingsgat vrij blijft.
Chevelures, varens en begonia's groeien dan het best.
Wordt gebruikt bij:
Blaassteen
Slijm
Suikerziekte
Tanden krijgen
Aambeien of hemorroïden
Abcessen
Bedplassen
Steenpuisten
Buikziekte bij zuigelingen
Dysenterie
Eetlust opwekkend middel
Fondament (uitschieten van het)
Heesheid
Kraamvrouwenkoorts
Laxeermiddelen
Maden
Menstruatie (pijnlijke)
Ontlasting
Puisten
Slijm
Spruw in de mond
Steenpuisten
Transpireer middel
Verkoudheid op de borst
Wormen
Zogen
Eczeem
Hoest
Wonden (branderige en zwerende)
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage