Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19753461 Bezoekers

 35 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Laxeermiddelen I - Djamu

Een zeer onschuldig zacht werkend middel vormen de gestoofde pruimen, vooral wanneer ze bereid zijn met gula jawa.

Ook het eten van de waloh vruchten bij obstipatie (hardlijvigheid) erg gezond en helpen de obstipatie weg te nemen.

Nog een zeer zacht werkend laxeermiddel is het eten van blindjo vruchtjes.

De pruim ( prem) is een boomvrucht, meer bepaald een naam voor bepaalde soorten steenvruchten van het geslacht Prunus,  die geteeld worden voor consumptie. 

Uit WIKIPEDIA

pruim1pruim


Gula Jawa (Djawa) / Javaanse suiker
Aren, arenpalm, suikerpalm   
Latijnse naam: Arenga pinnata Mer.
Familie: Palmae


Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als “gula jawa” wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Er zijn verschillende soorten, de palmsuiker  uit het sap van de arenpalm (gula aren), uit het sap van suikerriet (gula tebu), uit het sap van de kokospalm (gula kalapa) en uit het sap van de lontarpalm (gula siwalan).
De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap door persing verkregen.
Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze. De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula jawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.
Uit de bloeikolven wordt het palmsap getapt, waaruit door indampen de gula aren of arensuiker wordt bereid.
Van de zaden van de arenpalm worden de geliefde glibbertjes gemaakt, een confituur bekend onder de naam van kolang kaling.
Uit het merg van de arenpalm wordt meel bereid op dezelfde wijze als sago wordt gewonnen.
Op Java noemt men dit med pati, dat zoveel betekent als het Hollandse bloem.
Dit meel is zeer licht verteerbaar en bijzonder geschikt als voedsel voor buiklijders.
Als het goed gedroogd is, kan het jarenlang worden bewaard.
De arenpalm levert bovendien nog het injuk, ook wel kortweg juk geheten. Dat zijn de zwarte borstelige vezels, die tussen de bladstelen groeien en waarvan touw en borstelwerk wordt gemaakt.
Het rot zeer moeilijk en blijft ook in de grond zeer lang goed.
Het wordt gebruikt, om de ondereinden van palen te omwinden, die in de grond staan en daardoor een bescherming hebben tegen rajap.
In het binnenland wordt het veel gebruikt als dakbedekking.
Bij waterkeringen dient het tussen de stenen, om het zand vast te houden en uitspoelen tegen te gaan.
Verder doet men een plukje ijuk onder in de bloempotten, waardoor het uitlozingsgat vrij blijft. Chevelures, varens en begonia's groeien dan het best.


Te gebruiken bij:

  •  Blaassteen 
  •  Slijm
  •  Suikerziekte
  •  Tanden krijgen
  •   Aambeien
  •  Abcessen
  •  Bedplassen
  •  Steenpuisten
  •  Buikziekte bij zuigelingen
  •  Dysenterie
  •  Eetlust opwekkend
  •  Uitschieten van fondament
  •  Heesheid
  •  Kraamvrouwenkoorts
  •  Laxeermiddelen
  •  Maden
  •  Pijnlijke menstruatie
  •  Ontlasting
  •  Puisten
  •  Spruw
  •  Transpiratie middel
  •  Verkoudheid op de borst
  •  Wormen
  •  Zogen Eczeem
  •  Branderige en zwerende wonden

javaanse-suikergula-djawa2.


Labu merah/waluh/pompoen/waloh
Latijnse naam: Cucurbita moschata Duch 
Familie: Cucurbitaceae 

Deze kruipende plant, op Java ook wel waluh geheten, wordt zeer veel aangeplant, om het nut, dat men van de vruchten trekt.
Deze zien eruit als meloenen. Eerst zijn ze groen en worden later geel en ten slotte oranje.
In tegenstelling met verwante soorten, hangen deze vruchten niet, maar rusten tijdens de groei op de grond.
De planten moeten daarom in goed doorlatende grond staan, om rotting van de vruchten te voorkomen.
Men plukt de vruchten voor ze geheel rijp zijn, omdat anders het vervoer niet goed mogelijk zou wezen,
Er worden verschillende spijzen van bereid.
De pitten zijn een gerenommeerd middel tegen lintworm
Indonesiërs eten de bladeren als sayur. 

Gebruikt bij:

  • Vergiftige beet
  • Kindervoeding
  • Laxeermiddel
  • Lintworm
  • Slangenbeten
  • Spruw
  • Steenpuisten
  • Zogen

labu-merah.labu-merah


Blindjo/Melinjo/ Melindjoe
Latijnse naam: Gnetum gnemon L.
Familie Gnetaceae 

Een algemene boom in Indonesië. De jonge blaadjes en de vruchten worden bij de rijsttafel gebruikt. Van de vruchtjes maakt men emping. Deze wordt in kokende olie gebakken en levert de smakelijke kripik op/ Bladeren zowel als vruchten zijn enigszins laxerend en veroorzaken prikkeling, waarom ze niet gegeten mogen worden door personen met een gevoelige keel.

Gebruikt bij: 

  • Laxeermiddelen

blindjo.blindjo2.

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 31/07/2017 14:18
Categorie: Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen - L - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 2476 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië