Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19354563 Bezoekers

 33 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Verhaal 9 - Jozef (7 jaar)

Ondanks het vertrek van de Japanners en het einde van de bersiap is het nog steeds niet veilig op straat. De pemuda's zijn dan wel verdreven, maar daarvoor in de plaats komen de zogenaamde tentara pelatja. Dat zijn jonge geschoolde Indonesische militairen. Minstens even fanatiek nationalistisch als de rebellen. Maar beter georganiseerd en … beter bewapend!

Jozef speelt met zijn broertje onder de mangaboom. Mammie zit met de meisjes op de veranda. Hardy en Fer staan met hun fiets bij de tuinpoort te kijken naar een groep Indonesische militairen die langs het huis marcheert. De soldaten zijn maar een paar jaar ouder dan zij.

pemuda's

Sommige hebben bij hen in de buurt gewoond. Hardy en Fer, kwajongens met een grote mond, kijken lachend naar dat machtsvertoon. Hardy roept plagend: "Wacht maar, als het Nederlandse leger terug komt, dan piepen jullie wel anders!" En Fer voegt daaraan toe: "Ze maken gehakt van jullie!" Een fractie van een seconde is het doodstil. Het is of alles en iedereen de adem inhoudt. Dan breekt er een enorm tumult los. Jozef springt van schrik overeind. Hij ziet dat de groep militairen schreeuwend en met hun banjonetten zwaaiend op Hardy en Fer komt afstormen. Jozef trekt zijn broertje achter zich aan richting huis. Mammie roept en gebaart dat ze naar binnen moeten. Uit zijn ooghoeken ziet Jozef nog net dat zijn twee broers het huis binnenrennen, via de achtergalerij ongezien het achtererf op rennen en over de tuinmuur klimmen. Dat doen ze wel vaker, dus in een mum van tijd zijn ze door de achtertuinen van de aangrenzende huizen uit het zicht verdwenen. Jozef beseft dan niet dat hij Hardy en Fer pas jaren later weer terug zou zien.

Door een kier van de luiken die zijn andere broers snel hebben gesloten, ziet Jozef dat de soldaten inmiddels in hun voortuin staan. Ze eisen luidkeels dat Hardy en Fer het huis uit komen. Door het opstootje ontstaat een groeiende menigte van joelende Indonesiërs. De sfeer is dreigend en gespannen. Jozef is doodsbang en verstopt zich met zijn broertje onder de tafel. Wat mist hij zijn sterke vader op dit moment! Mammie is met zijn broers en zussen uit alle macht bezig om de ramen en deuren te barricaderen. Want de uitzinnige menigte heeft inmiddels het huis omsingeld en bonkt tegen de deuren. Het gezin klampt zich in doodsangst aan elkaar vast. Wat als de Indonesiërs erin slagen om binnen te dringen? Plotseling luwt het lawaai. Jozef hoort de barse stem van hun buurman, een Javaan die bij de politie werkt. Die is op het kabaal afgekomen. Hij weet de militairen ervan te overtuigen dat Hardy en Fer niet meer in huis zijn. En dat het gezin verder niet lastig gevallen moet worden. Even later is het stil buiten. De soldaten en omstanders zijn van het erf verdwenen.

De dagen erna blijft het rustig in het rond het huis. Jozef verbaast zich erover dat Hardy en Fer niet thuiskomen. Kroes let er altijd erg streng op dat zijn zusjes en broertjes op tijd thuis zijn. Maar hij praat helemaal niet boos over zijn broertjes van 12 en 14 jaar die al dagenlang niet thuis zijn. Zo jong als hij is, begrijpt Jozef dat het iets te maken heeft met die woedende soldaten. Maar pas jaren later hoort hij de ware toedracht.


Met dank aan Lody Pieters (Oltmans), die deze verhalen heeft verzameld in de familie.

Lody Pieters


Copyright © 2009-2017 Lody Pieters


Creatie datum: 12/12/2016 12:09
Categorie: - Lody Pieters
Pagina gelezen 1245 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië