INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19753500 Bezoekers
30 Bezoekers online
Een pond wortels van de gula aren (arenpalm of suikerpalm) snijdt of hakt men in kleine stukjes en zet deze met twee wijnflessen water op het vuur, tot het vocht voor de helft verkookt is.
Van dit aftreksel drinkt men iedere dag drie likeurglaasjes.
De blaassteentjes vallen dan uiteen en het kleine gruis wordt zonder veel bezwaar geloosd.
Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als gula jawa wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Er zijn verschillende soorten, de palmsuiker het sap van de arenpalm (gula aren), het sap van suikerriet (gula tebu), het sap van de cocospalm (gula kalapa) en het sap van de lontarpalm (gula siwalan).
De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap door persing verkregen.
Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze.
De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula jawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.
Uit de bloeikolven wordt het palmsap getapt, waaruit door indampen de gula aren of arensuiker wordt bereid.
Van de zaden van de arenpalm worden de geliefde glibbertjes gemaakt, een confituur bekend onder den naam van kolang kaling.
Uit het merg van de arenpalm wordt meel bereid op dezelfde wijze als sago wordt gewonnen.
Op Java noemt men dit med pati, dat zoveel betekent als het Hollandse bloem.
Dit meel is zeer licht verteerbaar en bijzonder geschikt als voedsel voor buiklijders.
Als het goed gedroogd is, kan het jarenlang worden bewaard.
De arenpalm levert bovendien nog het indjuk, ook wel ijuk of kortweg juk geheten.
Dat zijn de zwarte borstelige vezels, die tussen de bladstelen groeien en waarvan touw en borstelwerk wordt gemaakt.
Het rot zeer moeilijk en blijft ook in de grond zeer lang goed.
Het wordt gebruikt, om de ondereinden van palen te omwinden, die in de grond staan en daardoor een bescherming hebben tegen rajap.
In het binnenland wordt het veel gebruikt als dakbedekking.
Bij waterkeringen dient het tussen de stenen, om het zand vast te houden en uitspoelen tegen te gaan.
Verder doet men een plukje ijuk onder in de bloempotten, waardoor het uitlozingsgat vrij blijft.
Chevelures, varens en begonia's groeien dan het best.
Blaassteen
Slijm
Suikerziekte
Tanden krijgen
Aambeien of haemorrhoiden
Abcessen
Bedplassen
Steenpuisten
Buikziekte bij zuigelingen
Dysenterie
Eetlust opwekkend middel
Fondament (uitschieten van het)
Heesheid
Kraamvrouwenkoorts
Laxeermiddelen
Maden
Menstruatie (pijnlijke)
Ontlasting
Puisten
Slijm
Spruw in de mond
Steenpuisten
Transpireermiddel
Verkoudheid op de borst
Wormen
Zogen
Eczeem
Hoest
Wonden (branderige en zwerende)
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage