Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19753500 Bezoekers

 30 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Blaasstenen - Djamu

Een pond wortels van de gula aren (arenpalm of suikerpalm) snijdt of hakt men in kleine stukjes en zet deze met twee wijnflessen water op het vuur, tot het vocht voor de helft verkookt is.
Van dit aftreksel drinkt men iedere dag drie likeurglaasjes.
De blaassteentjes vallen dan uiteen en het kleine gruis wordt zonder veel bezwaar geloosd.


Gula jawa of Javaanse suiker
Aren,arenpalm,suikerpalm   
Latijnse naam: Arenga pinnata Mer.
Familie    Palmae

Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als gula jawa wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Er zijn verschillende soorten, de palmsuiker  het sap van de arenpalm (gula aren),  het sap van suikerriet (gula tebu),  het sap van de cocospalm (gula kalapa) en  het sap van de lontarpalm (gula siwalan).


De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap door persing verkregen.
Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze.
De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula jawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.

Uit de bloeikolven wordt het palmsap getapt, waaruit door indampen de gula aren of arensuiker wordt bereid.
Van de zaden van de arenpalm worden de geliefde glibbertjes gemaakt, een confituur bekend onder den naam van kolang kaling.
Uit het merg van de arenpalm wordt meel bereid op dezelfde wijze als sago wordt gewonnen.


Op Java noemt men dit med pati, dat zoveel betekent als het Hollandse bloem.
Dit meel is zeer licht verteerbaar en bijzonder geschikt als voedsel voor buiklijders.
Als het goed gedroogd is, kan het jarenlang worden bewaard.
De arenpalm levert bovendien nog het indjuk, ook wel ijuk of kortweg juk geheten.
Dat zijn de zwarte borstelige vezels, die tussen de bladstelen groeien en waarvan touw en borstelwerk wordt gemaakt.
Het rot zeer moeilijk en blijft ook in de grond zeer lang goed.
Het wordt gebruikt, om de ondereinden van palen te omwinden, die in de grond staan en daardoor een bescherming hebben tegen rajap.
In het binnenland wordt het veel gebruikt als dakbedekking.
Bij waterkeringen dient het tussen de stenen, om het zand vast te houden en uitspoelen tegen te gaan.
Verder doet men een plukje ijuk onder in de bloempotten, waardoor het uitlozingsgat vrij blijft.
Chevelures, varens en begonia's groeien dan het best.

Te gebruiken bij:  

   Blaassteen   
   Slijm   
   Suikerziekte
   Tanden krijgen  
   Aambeien of haemorrhoiden
   Abcessen
   Bedplassen
   Steenpuisten
   Buikziekte bij zuigelingen
   Dysenterie
   Eetlust opwekkend middel
   Fondament (uitschieten van het)
   Heesheid
   Kraamvrouwenkoorts
   Laxeermiddelen
   Maden
   Menstruatie (pijnlijke)
   Ontlasting
   Puisten
   Slijm
   Spruw in de mond
   Steenpuisten  
   Transpireermiddel   
   Verkoudheid op de borst  
   Wormen  
   Zogen   
   Eczeem
   Hoest  
   Wonden (branderige en zwerende)

gula-djawajavaanse-suiker

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 21/12/2016 12:02
Categorie: - B - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 5916 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië