INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19660165 Bezoekers
7 Bezoekers online
Tien jonge takjes met blimbing wuluh blaadjes en vier bawang merah of rode uitjes, samen gewreven tot een papje, op de zwellingen doen.
Van deze zure blimbing bestaan witte en groene variëteiten.
Beide worden uit zaad geteeld.
Wanneer de plant goed verzorgd wordt en flink bemest, zal ze na drie jaar vruchten dragen.
Het scherpe vruchtensap werkt zuiverend en wordt onder meer gebruikt, om vlekken uit wasgoed te verwijderen. De donker roodbruine bloemen worden tot stroop gekookt.
Bof
Hoest bij kinderen
Keel aandoening
Reumatiek
Spruw in de mond
Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.
Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.
Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.
De naam ui (Allium cepa) (ook wel "ajuin" of "juin" genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd.
Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).
Een ui heeft, in zowel positief als negatief opzicht, altijd veel aandacht gekregen.
Hij speelde een belangrijke rol in de folklore ( zie verhaal Bawang Putih en Bawang Merah), literatuur en schilderkunst en werd niet zelden symbolisch, geneeskrachtig of spiritueel gewaardeerd.
Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol.
Ook worden gedroogde uitjes gebruikt.
Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die een hoger drogestofgehalte hebben.
In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege de geur en de vermeende lustopwekkende werking.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage