Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19660165 Bezoekers

 7 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Bof I - Djamu

Tien jonge takjes met blimbing wuluh blaadjes en vier bawang merah of rode uitjes, samen gewreven tot een papje, op de zwellingen doen.


Blimbing wuluh   
Latijnse naam: Averrhoa bilimbi. Linn.
Familie    Oxalidaceae

Van deze zure blimbing bestaan witte en groene variëteiten.
Beide worden uit zaad geteeld.
Wanneer de plant goed verzorgd wordt en flink bemest, zal ze na drie jaar vruchten dragen.
Het scherpe vruchtensap werkt zuiverend en wordt onder meer gebruikt, om vlekken uit wasgoed te verwijderen. De donker roodbruine bloemen worden tot stroop gekookt.

Te gebruiken bij:   

    Bof    
    Hoest bij kinderen    
    Keel aandoening    
    Reumatiek
    Spruw in de mond    

belimbing-wuluh 1blimbing-wuluhBELIMBING_WULU_SAYUR

belimbing-wuluh 2

Bawang merah (rode uitjes)
Latijnse naam: Allium cepa

Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.
Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.
Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.

De naam ui (Allium cepa) (ook wel "ajuin" of "juin" genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd.
Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).

Een ui heeft, in zowel positief als negatief opzicht, altijd veel aandacht gekregen.
Hij speelde een belangrijke rol in de folklore ( zie verhaal Bawang Putih en Bawang Merah), literatuur en schilderkunst en werd niet zelden symbolisch, geneeskrachtig of spiritueel gewaardeerd.
Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol.
Ook worden gedroogde uitjes gebruikt.
Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die een hoger drogestofgehalte hebben.
In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege de geur en de vermeende lustopwekkende werking.

rode-plantui 1e jr

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 22/12/2016 10:14
Categorie: - B - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 5380 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië