Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16358744 Bezoekers

 17 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
2MP9F
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Braken zuigeling - Djamu

Als zuigelingen veel braken moet de zogende vrouw daun jinten blaadjes in de mond nemen, deze uitkauwen en het sap inslikken.

Ook is het goed, dat de zogende vrouw daun kemangi bij de maaltijden gebruikt.

Daun jinten
Latijnse naam: Coleus amboinicus Lour.
Familie    Labiatae

Een kruid met houtachtige stengels, dat tot op 1000 m zeehoogte in tuinen wordt aangeplant.
De vlezige bladeren, die oorzaak zijn, dat de plant ook met de naam daun tebel wordt aangeduid, ruiken lekker en worden gebruikt om er het hoofdhaar en de kleren onder het wassen  te bestrijken.
Op Java heet de plant ook wel daun kucing.
Deze plant bloeit zelden en wordt door stekken vermeerderd.

Te gebruiken bij:   

    Braken (tegen het)   
    Hoofdpijn    
    Opgezet gevoel    
    Spruw (Indische)    
    Spruw in de mond    
    Stuipen   
    Zogen  
 

daun jintenjinten

Kemangi/ lampes/ruku-ruku of basilicum
Latijnse naam:   Ocimum basilicum
Familie    Labiatae

Dit lekker ruikende plantje is een soort selasih.
Het heeft groene stengels, groene bladstelen en witte bloemen.
De plant wordt veel gekweekt langs terrasranden en op sawahs.
De bladeren hebben een kalmerende werking en verdrijven lichaam gassen.
Ze worden ook gebruikt, om vis- en vleesgerechten te kruiden.
De vruchtjes zijn een bekend genotmiddel en worden gebruikt op dezelfde wijze als selasih.
Men weekt ze in water, waardoor de vruchtwand opzwelt tot een geleiachtige massa, die met stroop of suiker een verkoelende drank maakt.

Basilicum (Ocimum) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Labiatae oftewel Lamiaceae).
De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat ook terug te vinden is in de alternatieve benaming koningskruid.

Basilicum, met name de soort Ocimum basilicum is een kruid dat wordt gebruikt in de keuken.
Basilicum heeft een sterke geur en aroma en wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt.

Het heeft vele heilzame werkingen, waaronder het verbeteren van de spijsvertering en het voorkomen van windzucht en maag- en darmkrampen.
Ook bij hoofdpijn kan Basilicum helpen.
Een veel voorkomend element in verschillende (religieuze) verhalen.
In India is het een heilig kruid.

Basilicum bevat de stoffen estragol, methyleugenol en safrol.
Uit dierproeven en ander onderzoek blijkt dat deze stoffen gentoxisch en daarmee mogelijk kankerverwekkend zijn.
Of basilicum daarmee ook voor mensen kankerverwekkend is moet blijken uit nader onderzoek.

Te gebruiken bij:   

    Braken (tegen het)    
    Gassen  
    Kramp  
    Laxeermiddelen   
    Maagkramp    
    Stuipen    
    Zenuwachtigheid
    Zogen

kemangikemangi 1

kemangikemangi


Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 03/01/2017 09:04
Categorie: - B - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 6241 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië