Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19274268 Bezoekers

 32 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Fijt II - Djamu

Heeft men fijt aan een vinger dan kunt u een keladi  of tales knol poffen, een gat erin boren, waar de zieke vinger net in past en deze in de knol steken.
De warmte van de knol moet net te verdragen zijn.
Als de knol verdoende is afgekoeld, wordt deze door een vers gepofte knol vervangen.
Zo gaat men een hele dag door.
Na twee of drie dagen zal de beterschap zijn ingetreden.

Een wat gemakkelijke methode zijn de schillen van de tuinboon.
De schillen moeten er van binnen donker paars uitzien.
Ze worden gedroogd en dan tot as verbrand.
Met een beetje heet water maakt u daarvan een papje dat om de vinger moet.

Tales, keladi
Latijnse naam: Colocasia esculenta Schott.
Familie    Araceae

Dit kruid wordt over de gehele Archipel aangeplant om de knollen, die er uitzien als rapen en in een punt eindigen.
Ze zijn bezet met uitlopers, die voor vermenigvuldiging dienen.
De knollen zijn zeer smakelijk.
Op Java zijn ze een gewilde versnapering en in sommige provincies zijn ze hier en daar volksvoedsel.
Rauw gegeten, veroorzaken ze jeuk, tenzij de geschilde knollen eerst een nacht in het zout hebben gestaan.
Men eet ze gewoonlijk gepoft of geroosterd.
Het hart van het kruidachtige stammetje wordt ook gekookt of gestoomd gegeten onder de naam lompong.
Tales komt onder verschillende vormen voor, waarbij sommige met zeer fraai getekende bladeren, zodat ze als sierplant in tuinen dienst kunnen doen.
Als zodanig heten ze caladium.
Zij die veel aan heesheid lijden doen beter geen tales te eten.
Ook voor herstellende zieken is tales minder geschikt.

Te gebruiken bij:   

  • Fijt    
  • Koorts (verkoelende middelen bij)    

keladikeladi

Tuinboon
Latijnse naam:   Vicia faba Linn.
Familie    Leguminosae-Pap

De cultuur van deze bonen - ook wel grote bonen of Roomse bonen genoemd - is in Indonesië zeer moeilijk. Ze worden dan ook zeer weinig en alleen in de drogere bergstreken van Midden- en Oost-Java gekweekt.
Het product is uitsluitend bestemd voor de Europese tafel.

Te gebruiken bij:

  • Fijt   

boon_paarstuinboom

                         
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 11/01/2017 08:06
Categorie: - F - Ziekten & Kwalen
Pagina gelezen 6566 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië