INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19640112 Bezoekers
23 Bezoekers online
Als medicijn tegen longontsteking neemt men een afkooksel in van patikan kebo. Alleen vers blad en verse stengels kunnen gebruikt worden. De geneeskracht zit in het getah (sap) en die is het rijkste, wanneer de knoppen zich gaan vormen.
Ook een aftreksel van widara upas is een goed medicijn.
Dit onkruid komt men overal tegen in Indonesië. Het melksap van deze plant bevat het meeste medicijn. Gedroogd verliest de plant haar kracht niet en kan daarom lang bewaard blijven.
Te gebruiken bij:
Een windend kruid met mooie klokvormige witte bloemen, dat het best groeit in de warmte en aangekweekt wordt, om de geneeskrachtige wortelknollen. De stengels zijn dun, rond en glad.
Vermenigvuldiging gebeurd door het uitplanten van zulke knollen.
Het sap, dat uit de geraspte knollen wordt geperst, bevat de werkzame bestanddelen. Ook wordt het raspsel wel met water uitgetrokken.
In vette grond kunnen deze knollen zeer groot worden. In enkele streken worden deze knollen ook wel als voedsel door de bevolking genuttigd.
Voor medicinaal gebruik hebben echter de kleine knolletjes de voorkeur.
Men oogst de knollen, wanneer de bovengrondse plant afsterft.
Bidara upas heeft een goede reputatie als geneesmiddel tegen suikerziekte. Dat suikerziekte echter met Bidara upas altijd te genezen is, is een dwaling. Als de suikerziekte gepaard gaat met andere kwalen, help Bidara upas ook niet. Ook is het verkeerd, om bij het gebruik van Bidara upas geen nauwkeurig dieet te volgen, zoals dat bij suikerziekte is voorgeschreven.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage