Sjiwaitisch rijk in Midden-Java, met hoofdplaats Medang, gesticht omstreeks 900 van onze jaartelling. De sjiwaitische tempelgroep Lara-Djonggrang en de Boeddhistische tempelgroep Ploasan (deze beide godsdienstige richtingen bestonden op vreedzame wijze naast elkaar) dateren uit die tijd van dit rijk. In 928 werd dit gebied als centrum verlaten en vestigden de vorsten zich in Kediri.
Het bekende Islamitische rijk Mataram is ontstaan uit Madjapait (zie aldaar) ; in 1575 maakte de regent van Mataram (Soetowidjojo) zich onafhankelijk en wist zijn gezag te vestigen over Demak, Padjang, Kediri en andere rijkjes. Toen de Nederlanders in de archipel kwamen was Mataram een van beide grote rijken (het andere was Bantam) op Java. De panembahan van Mataram (Sepati) had het grootste deel van Java, naast Madoera onder zijn gezag. In 1755 werd het door de O.I. Compagnie verdeeld in de beide, thans nog bestaande rijken Soerakarta en Jogjakarta. De afdeling Mataram in laatstgenoemd gebied is bij de invoering van de bestuurshervorming opgeheven. Zie ook onder Java.
hoofdplaats der afdeling Lombok en van de onderafdeling West-Lombok, naast het gelijknamig district, van de residentie Bali en Lombok. Vóór de laatste Lombok-oorlog was het het vorstendom Mataram op dat eiland (zie Lombok) hetwelk het hele eiland beheerste.Verschillende plaatsjes in de archipel heten Mataram.
Creatie datum: 18/06/2020 09:05
Categorie: Index encyclopedie - M
Pagina gelezen 704 keren
Reacties op dit artikel
Er heeft nog niemand gereageerd.
Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië