Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19476151 Bezoekers

 32 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Schrijfster: Bloem, Marion
Titel Boek: De honden van Slipi

de honden van slipi

Inhoud:
 
Een jonge Indische vrouw reist met haar man en kind naar Indonesië om familieleden van haar ouders op te zoeken. 
De ontmoetingen met de in de verhalen van haar vader geromantiseerde ooms, tantes, neven en nichten zijn teleurstellend. 
Ze vindt in Jakarta niet wat ze gedacht had en het leven in een overbevolkte stad in een ontwikkelingsland is niet zoals ze zich had voorgesteld. 
Toch ontwikkelt zich in Jakarta een vriendschap die door de jaren heen blijft bestaan en steeds hechter wordt: een nieuwe oom en tante. 
Marion Bloem laat zich net als in Geen gewoon Indisch meisje en Vaders van betekenis niet leiden door nostalgie, maar beschrijft Indonesië zoals het tegenwoordig is. 
De honden van Slipi is niet alleen een verhaal over de herinneringen van de generatie van de ouders aan het oude Nederlands Oost-Indië en de kennismaking met het moderne Indonesië, maar vooral is het een roman over het geweten. 
Met haar komt een volkomen nieuw geluid onze letteren binnen.

Recensie(s)

De ik-figuur is van Indonesische komaf. Zij besluit na jaren in Nederland verhalen gehoord te hebben over dat tropische land met al die ooms, tantes en hun kinderen om met Hollandse man en zoontje Indonesië en alle familie te bezoeken. De klap komt hard aan. Zij hebben dezelfde ervaring als iedere bezoeker de eerste keer in Jakarta: te druk, te heet, te vuil. En de familie valt ook niet altijd mee. In een latere fase wordt vriendschap gesloten met een Indonesisch echtpaar met een bataljon honden in Slipi. De rest van de roman getuigt van het gewenningsproces en groeiende appreciatie van het land, ontstaan tijdens volgende reizen o.a. naar Irian Jaya. Slipi wordt nog vaak bezocht en fungeert als vaste baken. Opgedeeld in vier hoofdstukken, sterk persoonlijke ervaringen. Het typische mengelmoes dat vele boeken over 'Indië' doordrenkt, namelijk een combinatie van Nederlands, Nederlands-Indisch en Maleis, kenmerkt ook dit boekje. Een kleurig kunstwerk met honden, gemaakt door de schrijfster zelf, siert de voorkaft. Vooraangeboden op a.i. 92-10-123-2.
(Biblion recensie, B.C. Meulenbeld.)Koop bij bol.com

Creatie datum: 13/01/2017 14:54
Categorie: - Bloem, Marion
Pagina gelezen 4574 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië