INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19705776 Bezoekers
64 Bezoekers online
Hieronder worden diverse middeltjes beschreven die goed helpen tegen heesheid.
Bidara upas eten is heel goed.
Een knol ter grote van een eendenei is de dagelijkse dosis, die in kleine stukjes wordt opgegeten.
Een stukje gambir met twee splitglazen (zie maten) water opzetten en tot op de helft verkoken.
Met dit vocht gorgelt men en slikt er nu en dan wat van in.
Om de stoppende werking van gambir te neutraliseren, voor wie dit nodig zou hebben, eet men gestoofde pruimen met bessensap of met gula aren. (zie gula jawa)
Deze opgenoemde middelen helpen natuurlijk alleen, wanneer het praten zoveel mogelijk wordt vermeden.
Een windend kruid met mooie klokvormige witte bloemen, dat het best groeit in de warmte en aangekweekt wordt, om de geneeskrachtige wortelknollen.
De stengels zijn dun, rond en glad.
Vermenigvuldiging geschiedt door het uitplanten van zulke knollen.
Het sap, dat uit de geraspte knollen wordt geperst, bevat de werkzame bestanddelen.
Ook wordt het raspsel wel met water uitgetrokken.
In vette grond kunnen de knollen zeer groot worden.
In enkele streken worden deze knollen ook wel als voedsel door de bevolking genuttigd.
Voor medicinaal gebruik zijn echter de kleine knolletjes te verkiezen.
Men oogst de knollen, wanneer de bovengrondse plant afsterft.
Bidara upas heeft een goede reputatie als geneesmiddel tegen suikerziekte.
Dat suikerziekte echter met bidara upas altijd te genezen is, is een dwaling.
Als de suikerziekte gepaard gaat met andere kwalen, helpt bidara upas ook niet.
Ook is het verkeerd, om bij het gebruik van bidara upas geen nauwkeurig dieet te volgen, zoals dat bij suikerziekte is voorgeschreven.
Deze klimmende heester komt op Java niet voor, maar is inheems in het westen van de Archipel.
Het product, de eigenlijke gambir, wordt bereid uit de bladeren.
Deze worden gekookt en het verkregen sap vermengd met fijne dedek (zemelen).
Op deze wijze kunnen kleine koekjes worden gevormd, zoals die voor de detailhandel nodig zijn.
Gambir is over de gehele Archipel een belangrijk handelsartikel, omdat het gebruikt wordt bij het sirihpruimen (zie sirih).
Waar de plant zelf groeit, gebruikt men ook wel het verse blad.
In de mond is gambir eerst vrij bitter, maar geeft een zoetige aangename nasmaak.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage