INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19940791 Bezoekers
36 Bezoekers online
Er zijn verschillende methodes om vervelende droge hoest tegen te gaan.
Goed is het om thee te drinken van getrokken patikan cina.
Het volgende kan men ook proberen:
Twee ons asem bladeren en twee ons saga bladeren met een stukje kayu manis cina met drie splitglazen (zie maten) opzetten en tot op 2/3 verkoken.
Drinkt dit overdag als u dorst heeft en vermijd het drinken van gewoon water.
Een tenger kruipend kruid met lichtgroene blaadjes en gele bloemetjes, dat op Java algemeen voorkomt beneden 2500 m. zeehoogte vooral op vochtig grasland aan de oevers van rivieren en waterlopen en ook wel patikan cina wordt genoemd.
De blaadjes ruiken en smaken naar peterselie, maar zijn zuur.
De Javanen eten ze rauw of gekookt.
De uitgekookte blaadjes moet men niet eten.
Voor verschillende gestellen zijn ze zelfs giftig.
Dit is de tamarindeboom, die op Java in de laagvlakte algemeen voorkomt vooral langs de wegen.
In de tijd, dat de rijpe peulen afvallen, ziet men de Javaanse vrouwen, die naar de pasar gaan, de asemvruchten, die ze op hun weg zien liggen, oprapen.
Asem wordt in de keuken veelvuldig gebruikt en komt ook voor in de meeste rijsttafelgerechten.
Asem bevordert de verteerbaarheid van vlees en neemt de onaangename lucht van vis weg.
Van de vruchten maakt men gelei en jam en ook kan er een verfrissende stroop mede bereid worden.
Asem kawak heten de overjarige vruchten, die voor medicinale doeleinden geprefereerd worden boven verse.
Onder “bereidingen”vindt men, hoe van deze asem kawak de geneeskrachtige zogenaamde tamarindeolie wordt gemaakt, welke de Javaan madu asem noemt.
Asem kawak dient men ook paarden toe tegen kwade droes. (Een bij paarden en nauw verwante soorten voorkomende infectieziekte, veroorzaakt door de bacterie Loeffleria (Mallomyces) mallei, meestal beginnend met ontsteking van het neusslijmvlies)
's Morgens geeft men het paard een hoeveelheid als een eenden- ei, vermengd met zoveel water, als in een aer blanda (spuitwater) fles gaat.
Een halfheester met dunne stengels.
De peulen bevatten glanzend gladde, rode zaden met zwarte vlekjes en worden Paternoster boontjes genoemd.
Rauw zijn deze boontjes zeer giftig; gekookt echter geheel onschadelijk.
De inlandse goudsmeden bereiden er een soort lijm uit, die ze bij het solderen gebruiken.
De gladde dunne blaadjes en de steeltjes smaken naar zoethout.
Het zijn wortelstukjes van G. glabra die hier geïmporteerd worden uit Noord-China.
Zoethout vindt algemeen toepassing in Indische jamus en wordt ook wel afzonderlijk gekauwd als middel tegen mondspruw.
Het zoethout uit de apotheken was meestal van Europese herkomst.
Door indampen van het waterig aftreksel uit verse wortels maakt men drop.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw arts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage