Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16393666 Bezoekers

 12 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
6Z45Bp
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Bawang merah (rode uitjes)
Latijnse naam: Allium cepa

Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.
Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.
Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.

De naam ui (Allium cepa) (ook wel "ajuin" of "juin" genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd.
Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).

Een ui heeft, in zowel positief als negatief opzicht, altijd veel aandacht gekregen.
Hij speelde een belangrijke rol in de folklore ( zie verhaal Bawang Putih en Bawang Merah), literatuur en schilderkunst en werd niet zelden symbolisch, geneeskrachtig of spiritueel gewaardeerd.
Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol.
Ook worden gedroogde uitjes gebruikt.
Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die een hoger drogestofgehalte hebben.
In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege de geur en de vermeende lustopwekkende werking.

rode plantui

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 30/01/2017 11:25
Categorie: - B - Planten -delen
Pagina gelezen 4601 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië