INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19404249 Bezoekers
21 Bezoekers online
Uien hebben een sterke smaak en geur, die verminderen bij verhitting.
Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern.
Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.
De naam ui (Allium cepa) (ook wel "ajuin" of "juin" genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd.
Het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae).
Een ui heeft, in zowel positief als negatief opzicht, altijd veel aandacht gekregen.
Hij speelde een belangrijke rol in de folklore ( zie verhaal Bawang Putih en Bawang Merah), literatuur en schilderkunst en werd niet zelden symbolisch, geneeskrachtig of spiritueel gewaardeerd.
Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol.
Ook worden gedroogde uitjes gebruikt.
Meestal worden hier Spaanse uien voor gebruikt, omdat die een hoger drogestofgehalte hebben.
In de boeddhistische keuken worden uien vermeden, vanwege de geur en de vermeende lustopwekkende werking.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage