INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19640158 Bezoekers
33 Bezoekers online
Sesam is een plant uit de familie Pedaliaceae.
De soort hoort waarschijnlijk tot de oudste om de olie gekweekte gewassen van de wereld.
De plant komt oorspronkelijk uit Afrika: het woord sesam komt uit uit het Arabisch saasim/simsim. Daar worden de sesamzaadjes vaak gebrand, als pinda's, opgeknabbeld.
De wortels van de plant worden in de zomer geoogst en de zaden op het moment dat de omhulsels van de sesam bruin-zwart zijn verkleurd.
Het is een kruidachtige plant die 0,5-1 m groot wordt.
Een sterk ruikende plant met houtachtige stengel, die het sesamzaad levert, waaruit de sesamolie wordt geperst.
De bloemen lijken wel op vingerhoed. De oliehoudende zaden zitten in een doosvrucht.
Het zaad is geelwit, licht- af donkerbruin en soms zelfs bijna zwart.
Het wordt gebruikt, om over gebak te strooien zoals anijszaad.
De zaden, de olie en de wortel worden voor geneeskundige en culinaire doelen gebruikt.
Sesamzaad bevat tot wel 50% sesamolie en 20% eiwit. Sesamolie uit gebrande en koudgeperste zaden is vrijwel reukloos, licht zoetig en wordt haast niet rans.
Het verliest wel vrij snel zijn aroma. De goede houdbaarheid kan verklaard worden door het hoge gehalte aan antioxidanten. Sesam olie wordt ook toegepast in huidverzorgende producten.
Het dient als grondstof voor cosmetica en is goed bruikbaar als massage olie.
In de ayurvedische geneeswijze wordt sesamolie uitwendig toegepast ter behandeling van huidziekten.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage