Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 17520949 Bezoekers

 105 Bezoekers online

Indische culturele agenda: Mei 2019

Vrijdag 03 Mei 2019
14:00

15:00

Lezing over Indische schilderkunst in Westfries Museum

Lezing over Indische schilderkunst in Westfries Museum door Kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr

Kunsthistoricus Jim van der Meer Mohr verzorgt vrijdagmiddag 3 mei in de Schutterijzaal van het Westfries Museum in Hoorn een lezing over Indische schilderkunst. Van der Meer Mohr is onder andere bekend van het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch, waar hij regelmatig als expert optreedt. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Indisch Palet die tot en met 10 juni in het museum is te zien.

Jim van der Meer Mohr (1956) is in 1983 als kunsthistoricus afgestudeerd. Na zijn studie heeft hij diverse (directie-) functies bekleed binnen het kunstveilingwezen, de Utrechtse Jaarbeurs, de kunstverzekeringsmakelaar Aon Artscope en het taxatiebureau Apresa. Sinds 2005 is hij zelfstandig Fine Art Consultant, Register Taxateur VRT. Als expert is hij regelmatig te zien in het bekende televisieprogramma Tussen Kunst & Kitsch.

Hij heeft meer dan tweehonderd artikelen en een aantal boeken gepubliceerd op zijn vakgebied, alsook over de kunstmarkt en genealogie. Hij is onder meer bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum en voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau.

In zijn lezing in Hoorn geeft Van der Meer Mohr zijn persoonlijke visie op schilderkunst in Nederlands Indië\ Indonesië. In deze lezing geeft hij een overzicht van de schilderkunst in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië. Aan de hand van enkele voorbeelden stipt hij ook de hedendaagse kunst in Indonesië aan. Ook gaat hij kort in op de kunstmarkt.

De lezing begint om 14.00 uur, duurt ongeveer een uur en is gratis voor bezoekers van het museum, wel graag even van tevoren reserveren. Kijk voor meer informatie en reserveringen op: www.wfm.nl\lezing-indische-kunst. Na afloop van de lezing is er volop gelegenheid om de tentoonstelling Indisch Palet te bezoeken.

Adres: Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn

Zaterdag 04 Mei 2019
11:00

16:00

dé INOG. Thema INDOTITEIT

Locatie: Weberstraat 2 Wijkcentrum Het Klokhuis Amersfoort

Dé INOG INLOOPDAG Wanneer: zaterdag 4 mei 2019 Waar: Wijkcentrum het Klokhuis, Weberstraat 2 in Amersfoort Inloop vanaf 11.00 uur.

Het programma start om 11.30 uur “Indotiteit.” Nederlands? Indisch? Indonesisch? Halfbloed? Dubbelbloed? Onvrijheid of Vrijheid?

Over de opbouw en ontwikkeling van de menselijke identiteit en stoornissen daarin.

Hoe krijg je zicht op jouw eigen identiteit en hoe kun je die inzetten in jouw leven.

Henk Bakker zal hierover een lezing geven.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid tot vragen en discussie

Na de lunch zal Irene Tjio http://www.irenetjio.nl/ het thema in de middag met de aanwezigen kunstzinnig uitwerken.

Graag ontmoeten wij u op onze inloopdag! Einde ca. 16.00 uur

KOSTEN: Entree: € 5,00 (komt u voor het eerst dan is de entrée gratis)

Tijdens de lunch kunnen Indische snacks worden gekocht.

VOOR WIE? Eerste, tweede, derde generatie Indisch/Moluks met interesse in identiteit, cultuur en historie.

16:00

19:30

Genieten van Indische verhalen en gerechten

Genieten van Indische verhalen en gerechten met Roy en Hedy GrünewaldGenieten van Indische verhalen en gerechten met Roy en Hedy Grünewald

HOOFDDORP Roy en Hedy Grünewald brengen zaterdag 4 mei om 16.00 uur in De Meerse Indische verhalen en heerlijke gerechten in 'Selamat Makan (Smakelijk Eten).

KUMPULAN Roy en zijn zus Hedy verwelkomen de bezoekers voor een 'kumpulan', een Indische familiebijeenkomst. Hedy staat op het podium te koken, kruidige geuren kringelen de zaal in en ondertussen vertelt Roy de verhalen. Na afloop wordt het publiek uitgenodigd in de foyer voor een heerlijke, authentieke Indische maaltijd met rijst, saté, sajoer, telor Bali, sambal goreng en garnituren.
Deze theaterbeleving is beslist niet alleen voor 'Indo's', maar voor iedereen die van lekker Indisch eten houdt en geniet van prachtige verhalen. Over Indië, tempo doeloe en de Indo's in Nederland. Historie afgewisseld met persoonlijke belevenissen.
Roy en Hedy zijn opgegroeid in de naoorlogse Indo-cultuur in Nederland. Met oma die bijzondere verhalen vertelde en met moeder wiens kookkunst onovertrefbaar was.
Het einde is om 19.30 uur in verband met Dodenherdenking.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.demeerse.nl of via de kassa van De Meerse, telefoon 023-5563700.
Voor meer informatie: https://www.demeerse.nl/theater/?maand=2019-05-4&genre=#modal=/theater/8358/Roy_Hedy_Grunewald/Selamat_Makan_Smakelijk_Eten/?type=show

Adres:  Raadhuisplein 3, Hoofddorp

Zondag 05 Mei 2019
12:00

14:00

GERRIT VAN DER VEENSTRAAT door Herman Keppy

GERRIT VAN DER VEENSTRAAT door Herman Keppy

Op het basketballpleintje in de Gerrit van der Veenstraat heeft Herman Keppy in zijn jeugd menig potje gespeeld. Zonder iets te weten van de beladen oorloggeschiedenis van de straat, zonder iets te weten van zijn Indonesische roots. Dat heeft hij inmiddels flink ingehaald. Want in deze straat mag hij op 5 mei meedoen met het programma Open Huizen van Verzet.

Tijdens de oorlog woonden hier Lillah Soesilo (foto) en haar broer Brenthel. Op zolder stencilden zij illegale kranten en verspreidden deze. Zij maakten deel uit van het georganiseerde verzet van Indonesiërs in Nederland tegen de nazi's. Mooi hoor, Indonesische moslims die Joodse Amsterdammers helpen. Omdat zij dit de gewoonste zaak van de wereld vinden.

In de Gerrit van der Veenstraat 167 spreekt Herman met Winka Djojoadhiningrat en Iwan Faiman, beiden zoon van Javaanse verzetsstrijders van toen. En als de betrokken interviewer – immers Ambonese Amsterdammer – zijn mond een beetje kan houden, krijgen bezoekers ook gelegenheid om vragen te stellen.

Open Huizen van Verzet: de Indonesiërs. Zondag 5 mei, Gerrit van der Veenstraat 167 in Amsterdam, twee bijeenkomsten: om 12.00 uur en 13.00 uur. Toegang gratis.

Voor meer informatie: http://www.hermankeppy.com/

12:00

19:00

Masoek Sadja Sittard

Matinee van 12:00- 19:00 uur (let op entreekosten)

Locatie: Buurtcentrum Limbrichterveld

Adres: Eisenhowerstraat 724, 6135 BN Sittard

Tijd: 13:00 - 19:00 (zaal open om 12:00 uur)

Entree: € 7,50

Contactpersoon: Jim Rosbak, tel. (046) 451 00 84

Muziek: van het orkest Blue Velvet


Volgende data: 31 mei, 28 juni  (van 11:00 -15:00 uur, kosten € 3,50)

14:30

19:00

Vrijheidsmaaltijd - Van Kaneel tot Nootmuskaat: Sporen van de VOC

Vrijheidsmaaltijd - Van Kaneel tot Nootmuskaat: Sporen van de VOC

Op 5 mei organiseert het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. het Haags Historisch Museum de Vrijheidsmaaltijd Van kaneel tot nootmuskaat: sporen van de VOC. De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van de bewogen geschiedenis van de koloniale handel in specerijen tijdens de Gouden Eeuw: een periode die voor veel mensen tegelijk inktzwart is geweest. Welke invloed had deze handel op mensenlevens en samenlevingen? Hoe heeft de beeldvorming ten aanzien van de VOC zich de afgelopen decennia ontwikkeld? Welke geschiedenis en verhalen zijn verbonden aan de kruiden en specerijen die wij dagelijks vanzelfsprekend gebruiken? Juist op 5 mei, de dag waarop in Nederland de bevrijding wordt gevierd, staan wij erbij stil dat aan de vanzelfsprekende vrijheid ook een lange geschiedenis van oorlog en geweld is verbonden.

Met inhoudelijke lezingen van historicus Dr. Chris Nierstrasz en erfgoedprofessional Wim Manuhutu, een rondleiding door de tentoonstelling Glans, Glorie en Misère, de Gouden Eeuw in Den Haag, muziek van Shishani en afsluitend een Vrijheidsmaaltijd bij het Indisch Herinneringscentrum, gevestigd in Museum Sophiahof. De middag wordt gehost door Henry Timisela. Kom je ook? Wees er snel bij, er is maar beperkt plek!

Programma
14.30 - 15.00  Ontvangst met koffie en thee in het Haags Historisch Museum
15.00 - 17.00  Inhoudelijk programma in de Schutterszaal
17.00 - 17.30  Op eigen gelegenheid naar het Indisch Herinneringscentrum
17.30 - 19.00  Vrijheidsmaaltijd met borrel in de Sophiazaal

Voor meer informatie: https://www.indischherinneringscentrum.nl/actueel/agenda/vrijheidsmaaltijd-van-kaneel-tot-nootmuskaat-sporen-van-de-voc

Woensdag 08 Mei 2019
13:30

15:30

Masoek Sadja Den Haag

Locatie: Den Haag

Adres: 'Het Klokhuis', Celebesstraat 4

Tijd: 13.30 uur - 15.30 uur

Entree: € 3,50 (incl. kopje koffie of thee)

Contactpersoon: Anneke Ruff, via Stichting Pelita (088-3305111)

Programma: Neerlandicus en historicus Gerard Termorshuizen vertelt vandaag over de markante Dominique Beretty. Beretty kwam uit een eenvoudig Indo-Europees milieu, maar doorbrak kleurbarrières, werkte zich op tot persmagnaat (ANETA) en liet de bekende Villa Isola voor zich bouwen.

Samen met Coen van 't Veer bracht Termorshuizen vorig jaar de biografie Een groots en meeslepend leven over Beretty uit

20:00

22:00

‘De Indië Monologen’: theater als spiegel voor onszelf

‘De Indië Monologen’: theater als spiegel voor onszelf

Een voorstelling om van te genieten, maar ook om onze plaats in de geschiedenis opnieuw kritisch te bezien. Wat is de les van ‘Indië’?


In het Wilminktheater in Enschede vindt op 8 mei een bijzondere voorstelling plaats: De Indië Monologen. Elke uitvoering ervan brengt een uitgelezen gezelschap van schrijvers, musici of acteurs op de planken, doorgaans van Indische komaf. In Enschede komen schrijfster Yvonne Keuls, schrijver Reggie Baay, dichter en columnist Ellen Deckwitz en muzikant en schrijver Ernst Jansz (ex-Doe Maar) op de planken. Met livemuziek van zangeres Astrid Seriese en gitarist Erwin van Ligten.

Bijzondere band

Waardoor is deze voorstelling dan zo bijzonder? In elk geval doordat de uitvoerenden op geheel eigen wijze hun band met het voormalige Nederlands-Indië verwoorden. Maar ook omdat ze hun publiek uitnodigen om eigenlijk hetzelfde te doen. Ons land heeft 350 jaar lang een zeer bijzondere band met Indië gehad. En 70 jaar na de Indonesische onafhankelijkheid (1949) is dat nog altijd merkbaar. Na die onafhankelijkheid moesten 350.000 Indische Nederlanders noodgedwongen Indië verlaten en in Nederland een nieuw bestaan opbouwen. Die grote groepering kwam merendeels in de jaren 50 naar ons land. Inclusief hun nazaten wordt hun aantal momenteel geschat op 1,5 miljoen. Er zijn dus veel Nederlanders met een Indische achtergrond en/of Indisch bloed. Daarom kent bijna iedereen in ons land wel iemand van Indische komaf.

De Indië Monologen nodigen ons uit om opnieuw kennis te maken met het Indië van vroeger, hoe was dat ook al weer, welke rol speelt het in onze geschiedenis, in onszelf, in ons eigen leven? Hoe staan we nu tegenover dit enorme verleden? Maar de voorstelling is meer dan alleen een uitnodiging. De Indië Monologen houdt ons ook een spiegel voor om kritisch terug te blikken en vooruit te kijken hoe we hier verder persoonlijk mee om willen gaan.
Gezwegen

Ik ben zelf van Indische afkomst, in Bandoeng (Java) geboren en als jochie in de jaren 50 met mijn ouders naar Nederland gekomen. Pas veel later merkte ik hoezeer niet alleen mijn ouders maar ook vele andere Indische ouders hardnekkig hebben gezwegen over hun jaren in Indië. Dit ‘Indische zwijgen’ heeft grote gevolgen gehad voor de tweede generatie. Die moest daardoor vaak laveren tussen respect en verwijt. Respect om hoe je ouders zich in een heel ander land ongelooflijk hebben aangepast om jou een goede toekomst te geven. En verwijt omdat ze hun verdriet over het verlies van hun moederland niet met jou hebben gedeeld en als prijs voor de aanpassing ook de Indische cultuur niet aan jou hebben doorgegeven. Wie ben je dan? Wat is dan Indisch en als je Indisch bent, wat is dat dan?
Roemrucht

De Indië Monologen roepen ook een roemrucht koloniaal verleden op. Niet te geloven dat zo’n klein land in staat was om 350 jaar lang zo’n enorm land op 12.000 kilometer afstand te besturen, te exploiteren voor eigen baat en de miljoenen inwoners ervan te onderdrukken. Ook dat roept vragen op. De historie leert ons ook dat kolonialisme nauw verwant is met racisme en slavernij. En met gevoelens van blanke superioriteit ten opzicht van anderen. Maar over racisme, slavernij en superioriteit van Nederlanders in Indië heb ik op school nooit iets gehoord. Wat is hier verzwegen?

Graag nodig ik u uit om op 8 mei in het Wilminktheater al deze vragen onder ogen te zien en met mij te genieten van een zeer bijzondere voorstelling.

Wouter Muller is muzikant, tekstschrijver en componist en actief in de sociaal-culturele sector.

Voor meer informatie: https://www.wilminktheater.nl/programma/!/29924/met-o.a.-yvonne-keuls-ernst-jansz-reggie-baay-en-ellen-deckwitz/de-indie-monologen/

Vrijdag 10 Mei 2019

10 mei 2019 Nationale Spekkoekdag

Gek op spekkoek? Laat wat van je horen en vier op 10 mei de Dag van de Spekkoek

Voor meer informatie: https://www.nationalespekkoekdag.nl/meedoen

10 mei 2019 Nationale Spekkoekdag

13:30

17:00

Masoek Sadja Maastricht

Locatie: Maastricht

Adres: 't Atrium, Aureliushof 160 (Daalhof, wijk 15)

Tijd: 13.30 uur - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur)

Entree: € 3,50

Contactpersoon: Kees Schepel, tel. 06-13521570

Facebookpagina: https://www.facebook.com/MasoekSadjaMaastricht/

Catering: Toko Senang Hati

Live muziek: Duo Senang Hati

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië