Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 17894080 Bezoekers

 3 Bezoekers online

Indische culturele agenda: Juni 2019

Zaterdag 01 Juni 2019

Indisch palet

Collectie Colauto na 30 jaar terug in Hoorn met veel nieuwe aanwinsten.

Het Westfries Museum in Hoorn exposeert van 10 februari 2019 tot en met 9 juni “Indisch Palet”. Op deze tentoonstelling zijn zo’n veertig werken te zien van toonaangevende kunstenaars die zich hebben laten inspireren door de natuur, cultuur en mensen in de Indonesische archipel. De werken zijn ter beschikking gesteld door kunstverzamelaars Rob Colauto en zijn vrouw Yvonne van Peperstraten. Hun collectie Indische kunst wordt algemeen beschouwd als een van de grootste en meest gevarieerde van Nederland. In “Indisch Palet” is werk te zien van vijftien tot twintig verschillende kunstenaars, voornamelijk uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Daaronder zeven topstukken van de schilder Isaac Israëls en werken van Pieter Ouburg, Dolf Breetvelt, Rudolf Bonnet, Willem Hofker en Johannes ten Klooster.

blikvangers
Isaac Israëls (1865) maakte in het jaar dat hij in Indië was (1921/1922) dertig schilderijen en vijftig aquarellen. Een aantal van die aquarellen werkte hij later in Nederland alsnog in olieverf uit. Van Isaac Israëls is onder andere de aquarel “Javaan met paard te zien”, een van de favorieten van Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten.
Het werk van Rudolf Bonnet (1895) werd al tijdens zijn leven zeer gewaardeerd en goed verkocht, zowel in Europa als in Indië. Een van zijn grootste bewonderaars was de in 1970 overleden president Soekarno. Die er overigens in 1958 ook de oorzaak van was dat Bonnet het land moest verlaten, omdat hij weigerde een werk aan Soekarno af te staan. Rudolf Bonnet is op de tentoonstelling vertegenwoordigd met twee werken, waaronder “Portret van een Balinese vrouw”, een pastel uit 1950.
Een echte blikvanger is “Soir sur la plage de Sanur” (1933/1935) van de Belgische schilder Adrien-Jean Le Mayeur de Merprès (1880). Het is een van zijn beste werken uit een belangrijke periode in zijn artistieke carrière die zich de laatste 26 jaar van zijn leven op Bali afspeelde.

schilder der schilders

Van de man die wel de ‘schilder der schilders’ werd genoemd, Pieter Ouburg (1893), toont de expositie acht werken. Zijn “Tuin Tjitjoeroeg”, een olieverf op doek uit 1927, is figuratief, expressionistisch met kubistische invloeden. Zijn latere werk was veel abstracter, zoals te zien in de gouache “Boogschutter”.

De op Java geboren Johannes ten Klooster (1873) is met tien stukken vertegenwoordigd, waaronder “Sameerah in het heilige bos”, een gemengde techniek op papier in Art Decostijl uit 1922. Naast olieverf op doek maakte Ten Klooster veel werk met penseel en inkt op papier en fantastische houtsneden. Daarvan worden er in Hoorn twee getoond.

Van de Fries Auke Sonnega (1910), oorspronkelijk reclametekenaar, zijn drie werken te zien: “Meisjesportret”, een olieverf op doek uit 1954 en twee potloodtekeningen op papier uit 1950. Het vroegste werk van Sonnega was vooral illustratief en decoratief. In de loop der tijd kreeg zijn werk steeds meer inhoud en expressie.
Het merendeel van de getoonde werken dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Daarnaast is er werk te zien van drie nog levende kunstenaars: Maria Ruiter de Witt, Zhang Din en I Wayan Mudana.

Indonesische impressies

De eerste tentoonstelling met werk van het echtpaar Colauto van Peperstraten was bijna dertig jaar geleden in het Westfries Museum te zien onder de titel “Indonesische Impressies”. Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamig boek, een lijvig naslagwerk van de hand van de toenmalige directeur van het Westfries Museum, Ruud Spruit. Met de tentoonstelling en het boek wilden de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan de toen snelgroeiende belangstelling voor kunst van schilders die hadden gewerkt in de Indonesische archipel. Rob Colauto en Yvonne van Peperstraten hebben hun collectie sindsdien voortdurend verbeterd. De afgelopen decennia stelden zij hun verzameling beschikbaar voor exposities in onder andere het Tropenmuseum Amsterdam, het gemeentemuseum Helmond, het Fries Museum en het Erasmushuis in Jakarta.

Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen.

Voor meer informatie: https://wfm.nl/indisch-palet

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

11:00

16:00

Dé INOG INLOOPDAG

Wanneer: zaterdag 1 juni 2019
Waar: Wijkcentrum het Klokhuis, Weberstraat 2 in Amersfoort
Inloop: vanaf 11.00 uur
Einde: ca. 16.00 uur

Wilma Luyke (Indisch, 1959, gesprekstherapeut/counsellor) houdt op zaterdag 1 juni bij dé
INOG een lezing met als thema “De Vergeten Vrouw”.

Met name de Indische vrouw heeft als gevolg van oorlogservaringen, emigratie en
cultuurverschillen traumatische ervaringen meegemaakt die in de eerste en tweede
generatie Indische vrouwen nog steeds hun uitwerking hebben en waarover niet expliciet
verteld wordt.

Wilma heeft via Facebook een oproep gedaan aan vrouwen die zich daarin herkennen: https://www.facebook.com/Wilmaverlies/
Naast haar eigen verhaal, met name de moeder-dochterrelatie, zal zij ook over de vele
reacties op haar oproep vertellen.
Nadere informatie kunt u ook vinden op de website van Wilma: http://www.wilmaluykeverlies.nl/lezingen/

Bent u nieuwsgierig naar, heeft u interesse in, of wilt u gewoon luisteren naar het thema “De
Vergeten Vrouw”? Dan bent u van harte welkom op dé INOG inloopdag in het Klokhuis op
zaterdag 1 juni.
Inloop is vanaf 11.00 uur en om 11.30 is de aanvang van de lezing.

Ondersteuning is aanwezig van maatschappelijk werk van de Basis.

KOSTEN:
Entree: € 5,00 (1e keer gratis).
Tijdens de lunch kunnen Indische snacks worden gekocht.

VOOR WIE?
Ben jij een INOG’er (Indische NaOorlogse Generatie) of ben jij geïnteresseerd in de historie,
cultuur en alles wat met het Indisch/Moluks zijn te maken heeft, dan ben je van harte
welkom. Ook de 1e generatie is welkom!
Bezoek onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/de.inog.nl

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

12:00

22:00

Tong Tong Fair

Tong Tong Fair 2019

Voor meer informatie: https://tongtongfair.nl/programma/

Zondag 02 Juni 2019
12:00

17:00

Masoek Sadja Breda


In samenwerking met PINC ex-Madjoe

zaal Vianden

Locatie: Breda

Adres: Huize Raffy, Bernard de Wildestraat 400

Tijd: 12.00 - 17.00 uur

Entree: € 3,00 voor leden; € 5,00 voor niet-leden

Contactpersoon: dhr Ton Hendriks, telefoon 0162 - 431333 / 06 - 40420330


Met live muziek!

12:00

22:00

Tong Tong Fair

Tong Tong Fair 2019

Voor meer informatie: https://tongtongfair.nl/programma/

Vrijdag 07 Juni 2019

Senang
Een muzikale voorstelling over afkomst, tradities en botsingen

Senang een muzikale voorstelling over afkomst, tradities en botsingen

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?

Kijk ons in de ogen en wat zie je? De nieuwe pinda of de aardappelkop?
Dubbelbloedduo Nynke Heeg en Klemens Patijn speelt met zijn roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Met rake klappen op de Kendangdrums en zoete pianoklanken troeft het duo elkaar af. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Generatie drie zwijgt niet langer, maar vraagt, poert en confronteert. SENANG is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt? Hoe senang voelen Nieuwe Nederlanders zich vandaag de dag?

SENANG is een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen.

vr 7 jun om 19:30
za 8 jun om 19:30
zo 9 jun om 11:30
zo 9 jun om 19:30
ma 10 jun om 11:30
ma 10 jun om 16:00

Voor meer informatie: https://www.karavaan.nl/programma/senang/

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

13:30

17:30

Masoek Sadja Den Bosch

In samenwerking met PINC ex-Madjoe

Locatie: Den Bosch

Adres: Park De Grevelingen, Grevelingen 66

Tijd: 13.30 uur - 17.30 uur

Entree: Leden € 2,50; niet-leden € 5,00 (+ bon koffie/thee € 0,50)

Contactpersoon: Mw. T. Elfring, tel 073-6416266

Masoek Sadja met muziek, Indische hapjes en maaltijd; bingo...

Zaterdag 08 Juni 2019
13:30

17:00

Masoek Sadja Amersfoort

Locatie: Amersfoort

Adres: Buurthuis Het Klokhuis, Weberstraat 2. Bereikbaar met stadsbus 8, halte Euterpeplein.

Tijd: 13.30 - 17.00 uur  (zaal open vanaf 13.00 uur)

Entree: € 4,00

Contactpersoon: Ghislaine Cordier de Croust, 06 48753694

Facebookpagina: https://www.facebook.com/masoeksadjaamersfoort/

Indische catering door Indonesia Indah, hapjes en kleine maaltijden

Muzikale omlijsting door Friend and Friends

Zondag 09 Juni 2019

Film JAJI – Lotgenoten

Documentaire JAJI – Lotgenoten

Op zondag 9 juni om 19.30 uur vertoont het IndoFILMcafé in Lux-Nijmegen de Nederlandse documentaire JAJI – Lotgenoten uit 2016 van Jeffrey Salimin en productieteam DOCU 125. De makers van de film komen ook om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

In deze documentaire ter gelegenheid van 125 jaar Javaanse immigratie in Suriname gaan de filmmakers op zoek wat is overgebleven van het gevoel van lotsverbondenheid dat sterk onder de eerste generatie Javaanse immigranten in Suriname leefde, het zogenaamde Jaji-gevoel. De film probeert vragen te beantwoorden als: Wat is er met de nazaten gebeurd? In welke maatschappelijke positie zijn ze terecht gekomen? Welke Javaanse culturele uitingen zijn er nog over? De film laat zien dat de Javaanse taal verloren dreigt te gaan. Opnamen zijn gemaakt in Suriname en Nederland.

Jaji – Lotgenoten
Locatie: LUX Marienburg
Aanvang: 19.30 uur
Kaartverkoop: via Lux

 

IndoFILMcafé vindt plaats in LUX Mariënburg , Mariënburg 38-39 Nijmegen
 

Voor meer informatie: https://indofilmcafe.nl/

In de buurt van onze nieuwe locatie LUX-Mariënburg is volop parkeergelegenheid. Weliswaar niet geheel gratis, maar na 18.00 uur tegen een schappelijke prijs van € 0,50 per uur.

Parkeergarage Mariënburg, Arsenaalgas 8, 6511 PE Nijmegen (op 30 meter van LUX).
Parkeergarage Kelfkensbos, Voerweg 2, 6511 RT Nijmegen. (op 400 meter van LUX).
Parkeergarage Eiermarkt, Eiermarkt 20, 6511 TP Nijmegen. (op 300 meter van LUX).
En natuurlijk gratis op zondag na 18.00 uur op alle openbare parkeerplaatsen.

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

Vrijdag 14 Juni 2019
13:00

17:00

Masoek Sadja Eindhoven

Locatie: Dr. Ir. Philiphuis

Adres: Fakkellaan 1, Eindhoven

Tijd: 13.00 uur - 17.00 uur (zaal open vanaf 12.45 uur)

Entree: € 3,50

Contactpersoon: Hans Hallegraeff, tel. 06-13517056 of via Steunpunt Eindhoven, tel. 040-2463816

Facebookpagina: www.facebook.com/MASEindhoven/

Muziek en entermainment van Duo Tuned; heerlijke catering door Toko Senang en loterij met leuke prijzen!

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië