Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 17524118 Bezoekers

 57 Bezoekers online

Indische culturele agenda: December 2018

Zaterdag 01 December 2018

Indische iconen in de Nederlandse popmuziek met tentoonstellingen, live optredens, film en gesprekken.

In het Stedelijk Museum te Breda.
(1 december 2018 t/m 13 januari 2019)

Indische iconen

Brandend zand van Anneke Grönloh, Ramona van The Blue Diamonds, Sayang é van Massada. Laat de eerste tonen van het nummer horen en bijna iedereen kan wel een stukje meezingen.
De tentoonstelling Indische iconen vertelt hoe artiesten van Indische en Molukse komaf haast ongemerkt een toonaangevende rol in de popmuziek in Nederland hebben gespeeld.

Naast de tentoonstelling is er zowel in het museum als op verschillende locaties in de stad Breda, een uitgebreid randprogramma met o.a. live-optredens van The Rockin' Teens, een Anneke Grönloh-tribute, batik exposities, lezingen, Angklung workshops, vertoningen van de film Klanken van Oorsprong, paneldiscussies en gesprekken.  Kortom: een podium voor verdieping, inspiratie en muziek.

Indische iconen
In de tentoonstelling Indische iconen zien en horen we - aan de hand van filmfragmenten, foto's en teksten - hoe Indische muzikanten door de jaren heen hun plek in de Nederlandse popgeschiedenis en samenleving hebben verworven. Eenmaal in Nederland kregen Indische bands als The Tielman Brothers die in Breda begonnen zijn en The Crazy Rockers direct veel gehoor bij de dolenthousiaste Nederlandse jongeren. Ook Nederlands-Indische zangers en zangeressen zoals Sandra Reemer, Liesbeth List en Boudewijn de Groot maakten veel furore. Anneke Grönloh en Ruud & Riem de Wolff (The Blue Diamonds) verwierven zelfs enorme internationale roem, net als de naar de VS geëmigreerde broers Eddie en Alex van Halen. Deze Indische iconen stonden met hun optredens aan de wieg van de teenagercultuur die in die jaren in Nederland gestalte kreeg. De populariteit van deze iconen stond niet op zich, maar was het gevolg van een ontwikkeling die al in de jaren vijftig in gang was gezet.

Klanken van Oorsprong
Hoewel al deze muzikanten van elkaar verschillen, hebben ze ook veel dingen gemeen. Allereerst hun geschiedenis van oorlog, vluchten, opnieuw beginnen in een vreemd land en aanpassen. Daarnaast de muziek als grootste uitlaatklep. In de film Klanken van Oorsprong, die al door meer dan 20.000 bezoekers werd gezien wordt het verhaal verteld aan de hand van de muzikale revolutie die deze Indo’s veroorzaakten met hun ‘Indorock’: een variant op rock ’n roll, waarmee bandjes als The Tielman Brothers, The Hot Jumpers, The Crazy Rockers in de jaren zestig furore maakten.

Voor meer informatie: https://www.stedelijkmuseumbreda.nl/tentoonstelling/indische-winter?previous=upcoming_exhibitions

Adres
Stichting Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman
 

11:00

16:00

Het jaar 2018 sluit dé INOG af met een lach en een terugblik naar het verleden

Zaterdag 1 december houdt De Inog van 11:30 - 16:00 uur weer een naoorlogse generatiedag in het Klokhuis te Amersfoort onder de titel "Roldiedollen met tante Eugenie", c.q. netwerklid Yvonne Groeneveld neemt dan hilarisch Indische gewoontes op de hak. ’s Middags vertelt Hans Slijp over Bronbeek.

Klokhuis zit op Weberstraat 2 in Amersfoort. Toegang 5 euro.

Zondag 02 December 2018
14:30

17:00

Masoek Sadja Bussum

Lokatie: Bussum

Adres: Verzorgingshuis Patria, Ceintuurbaan 281

Tijd: 14.30 uur - 17.00 uur

Entree: € 4,50

Contactpersoon: George Nahumury, tel. 06 13133422

Op deze inloopmiddag delen Indische senioren (55+) in een gezellige sfeer hun gemeenschappelijke ervaringen en cultuur, met muziek, dans en Indische hapjes.
De locatie is rolstoelvriendelijk en de begane grond is goed toegankelijk.

15:00

18:00

Indische Lente & Roadtrip Cuba Havanna Blues in Theater De Bres in LEEUWARDEN

Muziektheater door Melvin van Eldik. Een middag met verhalen, gedichten en muziek.

INDISCHE LENTE is de titel van een solovoorstelling van muzikant/dichter Melvin van Eldik met verhalen, liedjes en gedichten. Hij vertelt over zijn muzikale roots, die via de oude akoestische gitaar van zijn vader in Surabaya (Indonesië) liggen. Al spelend op deze gitaar op de veranda van zijn ouderlijk huis, veroverde Melvins vader als jongeman het hart van zijn moeder, die vaak langs kwam wandelen: “I can’t give you anything but love…baby”, o.a. bekend van jazz zangeres Ella Fitzgerald. De gitaar werd meegenomen naar Nederland. Op zijn 10e jaar leerde Melvin zijn eerste akkoorden op dit bejaarde instrument. Het resulteerde in zijn allereerste optreden: met zijn vader op het podium van muziekcentrum Zalen Schaaf.

Verder vertelt Melvin in deze voorstelling over de indo-rock en geeft aan de hand van enkele voorbeelden een kleine demonstratie. Hij vertelt ook over zijn roadtrip op Cuba met een drietal bizarre dames: muziek, salsadansen, oude Amerikaanse auto’s, mohitococktails, rum, bier en….. Havana Blues. Het is de blues, die u meeneemt naar een tweeduisterlijke wereld van de ik persoon (Melvin) in een komische sfeer.

Data en tijden
zo 2 december 2018     : 15:00 - 18:00
Prijzen Volwassenen     : € 7.50

 

Vrijdag 07 December 2018
13:30

17:30

Masoek Sadja Den Bosch

In samenwerking met PINC ex-Madjoe

Lokatie: Den Bosch

Adres: Park De Grevelingen, Grevelingen 66

Tijd: 13.30 uur - 17.30 uur

Entree: Leden € 2,50; niet-leden € 5,00 (+ bon koffie/thee € 0,50)

Contactpersoon: Mw. T. Elfring, tel 073-6416266


Masoek Sadja met muziek, Indische hapjes en maaltijd; bingo...

Zaterdag 08 December 2018
13:30

17:00

Masoek Sadja Amersfoort
 

Lokatie: Amersfoort

Adres: Buurthuis Het Klokhuis, Weberstraat 2. Bereikbaar met stadsbus 8, halte Euterpeplein.

Tijd: 13.30 - 17.00 uur  (zaal open vanaf 13.00 uur)

Entree: € 4,00

Contactpersoon: Ghislaine Cordier de Croust, 06 48753694

Facebookpagina: https://www.facebook.com/masoeksadjaamersfoort/

Indische catering door Dua Kunci!

Muzikale omlijsting door: Friend and Friends

Zondag 09 December 2018

Themazondag Indische eetcultuur 9 december op Bronbeek

Indische eetcultuur

Als centraal thema voor de Themadagen 2018-2019 is gekozen voor immaterieel en materieel erfgoed. De Indische eetcultuur is immaterieel erfgoed.

De vele schaaltjes gevuld met onder andere toemis boontjes of goreng boontjes, sate, rendang, gado gado, sambal goreng telor of telor ketjap, babi ketjap, ajam goreng, daging smoor, roedjak manis, sambal goreng tahoe of sambal goreng tempé, atjar, ketimoen, seroendeng, sambalans, en vooral niet te vergeten de nasi puti vormen het materieel erfgoed.

Liefhebbers of lekkerbekken houden de Indische rijsttafel levend. De Indische rijsttafeltraditie is door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed erkend als immaterieel Indisch erfgoed.

Al een royale andere halve eeuw worden kookboeken samengesteld met Hollandse en Indische recepten in het Hollands of Maleis, en gepubliceerd door Indische en/of Hollandse uitgeverijen. Aanvankelijk vermeldden de inhoudsopgaven de bereiding van rijst en gerechten die goed met longtong of sajoers te combineren waren, afgewisseld met typisch Hollandse recepten zoals koekglazuur en puddingsauzen. Een enkele schrijfster van kookboeken gaf de Hollandse huisvrouw in Indië tips voor het samenstellen van een rijsttafel voor haar gasten.

Ook de Indische pers liet zich niet onbetuigd en schreef over de rijsttafel geïllustreerd met cartoons van de rijsttafel.
Kortom, ‘Indië is eten’, schreef Adriaan van Dis eens.

Sprekers en dagvoorzitter
Saskia van Oostveen is werkzaam bij Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.
Humphrey de la Croix is hoofdredacteur van de website indischhistorisch.nl en een van de initiatiefnemers voor de erkenning van de Indische rijsttafel als immaterieel erfgoed.
Paulien Schuurmans publiceerde over de cartoons van de rijsttafel in de Indische pers.
Adrienne Zuiderweg doet onderzoek naar Indische kookboeken. Zij vervangt Esther Captain die door omstandigheden haar bijdrage aan deze themazondag heeft moeten afzeggen.
George van Hoogeveen is de dagvoorzitter.

Plaats en tijd
De themadag ‘Indische eetcultuur’ vindt van 11.00 uur tot 15.00 uur plaats in het Reünie- en congrescentrum Kumpulan op het Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, 6824 MB Arnhem.
Ontvangst vanaf 10.00 uur, de zaal is open vanaf 10.30 uur.

Toegang
De toegangsprijs voor het afzonderlijk dagprogramma is € 28,50 pp (inclusief koffie of thee met spekkoek, Indisch buffet en een consumptie) of is onderdeel van het passe-partout van € 100,00 pp voor het gehele seizoen.

De entreebewijzen zijn te bestellen via de website van Reünie en Congrescentrum Kumpulan.
Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.
Vrij parkeren op eigen terrein.
Honden zijn niet toegestaan.

Voor meer informatie: http://www.indischerfgoed.nl/2018/11/17/themazondag-indische-eetcultuur-9-december-op-bronbeek/#more-2494

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

19:30

21:00

2 Films in het IndoFILMcafé, Rudof Bonnet en Walter Spies (Schoonheid en rijkdom)

Op zondag 9 december a.s. om 19.30 uur vertoont het IndoFILMcafé twee Nederlandse
documentaires: “Rudof Bonnet, tekenaar en schilder” uit 2008 van Hugo van Zoest,
Marianne Wieberdink en Suzanne Wieberdink en “Schoonheid en rijkdom” uit 1981
van Hans Hulscher over het leven van Walter Spies. Beiden hebben in de jaren dertig
grote invloed op de schilderkunst in Ubud, Bali gehad.

Walter Spies

WalterSpies

De film over Bonnet volgt het spoor van zijn levensloop met nadruk op Italië en Bali. Op Bali
woont hij in Ubud en sluit er vriendschap met de Raja van Ubud en Walter Spies. Samen
bevorderen zij de schilderkunst in Ubud. Na internering door de Japanners vestigt hij zich in
het onafhankelijke Indonesië opnieuw op Bali. In 1953 sticht hij in Ubud de Puri Lukisan, een
museum voor de schilderkunst. In de film zijn mooie opnamen op Bali uit de jaren 30 van de
vorige eeuw te zien.

Rudof Bonnet

RudolfBonnet

De film over Walter Spies volgt diens leven. Na een verblijf in Yogyakarta vindt hij zijn
ideale woonplaats in Ubud. Als Duits staatsburger wordt hij gevangen gezet als Nederland
door Duitsland bezet wordt. Hij komt met vele andere krijgsgevangenen om bij het
bombardement op de Van Imhoff, het schip waarmee ze naar Ceylon gedeporteerd zouden
worden. Ook Spies heeft grote invloed op de schilderkunst in Ubud. De film heeft vele mooie
beelden uit de jaren dertig in Yogyakarta en Bali. Omdat de film uit 1981 stamt, zijn de
opnamen van toen op Bali ook al weer een beetje historie.
Van beide schilders zijn voorbeelden van hun werk te zien in de films.

Nederlands gesproken. lengte 40 en 54 minuten
IndoFILMcafé vindt plaats in LUX-Mariënburg, Mariënburg 38-39, 6511 PS Nijmegen. aanvang:
19.30 uur, toegangsprijs: € 9,50

 

Voor meer informatie: [email protected] , www.indofilmcafe.nl of www.lux-nijmegen.nl
 

Donderdag 13 December 2018

Theatervoorstelling: ‘Oh, laat mij dansen…..’

Op 13 december kunt u haar voorstelling zien in het Het Vestzaktheater in Enschede.

Theatervoorstelling: ‘Oh, laat mij dansen…..’

Wij schetsen het beeld van de vrouw en de moeder vanuit de ogen van de –volwassen- dochter. Het gaat hier om een verhalend theater afwisselend monologen, gedichten en scenes, waarbij de tweede speler ondersteunende rollen speelt.

Het is nu bijna 75 jaar na de 2e wereldoorlog en 70 jaar na  het einde van de kolonisatie van Indonesië. De 1e generatie, de generatie van onze ouders, is voor een belangrijk deel niet meer in leven. We achten de tijd rijp om de gevolgen onder ogen te zien van die kolonisatie en het ruwe einde daarvan, de  trauma’s  vanwege de Japanse bezetting, de Bersiaptijd en de remigratie naar Nederland. Het (grote) succes van 'De tolk van Java' van Alfred Birney heeft o.i. te máken met de openheid waarmee men in Nederland  daar nú mee omgaat. Na zoveel jaar.

Geïntrigeerd door de  geschiedkundig-psychologische vraag:

Hoe komt het dat iemand zó geworden is? En hoezeer is de tweede of de derde generatie  opnieuw ‘oorlogsslachtoffer’?

We constateren dat gedrag voor een groot deel gestuurd wordt vanuit opvoedings- en ervaringsachtergrond.We raken de scherpe kanten van het Indisch- en oorlogsverleden en de gevolgen daarvan.

Marion al jaren gedichten en heeft zij een aantal jaren de maandelijkse expositie bij galerie Tria van Louk van Kooten en Maria Hofer met toegesneden gedichten opgeluisterd

Donderdag 13 December,  20.30uur
Het Vestzaktheater
Walstraat 35, 7511 GG Enschede

 

Kaarten reserveren via het contactformulier op de website www.oersprong-theater.nl
o.v.v. aantal en naam
Prijs €12,50

 

Voor meer informatie: http://www.oersprong-theater.nl/

Bron: Peter Bouman (Indisch Netwerk)

Peter Bouman

19:00


Lezing door Reggie Baay over "Het kind met de Japanse ogen"

Inloop vanaf 19:00 uur, start lezing 19.30 uur| Woonzorgcentrum Raffy, Bernard de Wildestraat 400, Breda | Gratis toegang

Het kind met de Japanse ogen

Op donderdag 13 december geeft schrijver Reggie Baay een lezing bij Huize Raffy.  Na al een aantal indrukwekkende titels over de geschiedenis van Nederlands-Indië voegde hij er op 24 september jongstleden 'Het kind met de Japanse ogen' aan toe.

Een roman waarin je door de ogen van zijn vader de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog beleeft.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië