Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 20063749 Bezoekers

 35 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Fosfaat

fosforzure kalk (tricalcium fosfaat), wordt als meststof gebruikt; in Indie in aders gevonden in neo-genen kalksteen in het Kromong-gebergte (Cheribon) en op het eiland Ajawi of Mias Kairoe ten noordwesten van de Schouteneilanden bij Nieuw-Guinee; in guanolagen (afzettingen van dierlijke excrementen) op het eiland Kabia ten zuiden van Saleier (afdeling Bonthain, Celebes).
Het voorkomen in Cheribon wordt sinds 1929 ontgonnen; de productie in dat jaar bedroeg 3172 ton met een gehalte van 18-38%, in 1930: 1258 (12-30%) en in 1931 slechts 110 ton met 27% fosforzuur.
Onder guano verstaat men uitwerpselen van vogels en vleermuizen, waarin fosforzure kalk en stikstofverbindingen voorkomen; het gehalte aan fosforzure kalk is betrekkelijk gering.
In streken met veel neerslag verdwijnt de guano spoedig, vandaar dat guanolagen slechts voorkomen in regenarme gebieden.
Vleermuizenguano wordt in veel grotten van Indië aangetroffen en in centra van cultuur geëxploiteerd.
In het noorden van Bantam zijn speciaal houten torens opgericht voor verblijfplaats van vleermuizen om op deze wijze vleermuizenguano te verzamelen. I
In verband met de aanwezigheid van fosfaat in het Kromong-gebergte en het belangrijke fosfaatvoorkomen op Christmaseiland, 190 mijl ten zuiden van West-Java nemen enkele geologen aan dat in vóórhistorische tijd in dit gebied een woestijnklimaat heeft geheerst.


Creatie datum: 02/02/2021 12:36
Categorie: Index encyclopedie - F
Pagina gelezen 522 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië