INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
20192019 Bezoekers
40 Bezoekers online
Deze ziekte kondigt zich meestal aan door loomheid over het gehele lichaam.
Grote vermoeidheid in de benen, hoofdpijn en een onrustige slaap.
Ook heeft men minder trek in eten en drinken.
Soms zijn er acute griep gevallen. Men krijgt dan plotseling rillingen, blauwe nagels en een hoge temperatuur met pijn in de gewrichten.
Val de patiënt niet lastig met voedsel.
Dat zal de patiënt meer kwaad dan goed doen.
Wel moet hij veel drinken maar geen gefrappeerde (gekoelde drank) of stukjes ijs.
Jeruk manis, Jeruk keprok en ananassap mag hij wel hebben, zo veel hij wil.
Een volwassene moet minstens twee liter vocht per etmaal binnen krijgen.
Een goede drank is het volgende;
Snij twee citroenen midden door, doe ze in een kom of pannetje en giet er zoveel koud water op, dat ze helemaal zijn ondergedompeld.
Na enige tijd zo gestaan te hebben en de schillen zacht zijn geworden, moet men de citroenen in het water uitpersen.
Dit vocht wordt gezeefd en warm opgedronken met suiker.
Ter afwisseling kan men de patiënt ook een paar glazen (Vichy) water per dag laten drinken.
De eerste drie dagen is het beter de patiënt zoveel mogelijk met rust te laten.
Dus zo weinig mogelijk wassen en verschonen.
De patiënt kan het beste met hoofd en schouders zo hoog mogelijk liggen.
Dit om longontsteking te voorkomen.
Hoge koorts begint met koude rillingen en zal op de derde dag meestal stijgen naar zo’n 40֠ stijgen.
Bij een goede verzorging en stipte navolging van de voorschriften/adviezen hoeft men zich niet ongerust te maken over het verdere verloop van de ziekte.
De vierde en vijfde dag zal er verbetering merkbaar zijn.
Wanneer de patiënt koortsvrij is, mag men langzaam aan vast voedsel hebben.
Begin bijvoorbeeld met een beschuit met melk of slappe kippenbouillon met zacht gekookte rijst.
De tweede dag als ontbijt een zacht gekookt ei en een kop slappe thee en ’s middags beschuit met ragfijne plakjes rookvlees of een dun plakje kaas.
Als avondmaal wat aardappelpuree met een stukje kippenvlees en gestoofde vruchten.
De derde dag is het eten van vers saprijk fruit toegestaan.
Het drinken van vruchtensappen blijft aanbevolen.
De patiënt zal er goed aan doen om de eerste weken nog geregeld (Vichy) water te gebruiken.
De griep verzwakt erg en de nagenoeg herstelde patiënt moet zich in acht nemen.
Hij mag zich niet vermoeien en buiten tocht en wind blijven.
Hij mag zich niet te luchtig kleden en niet te snel baden.
Lange tijd na de ziekte zal de patiënt zich nog slap en lusteloos voelen en gebrek aan eetlust hebben. Tegen dit laatste moet hij zich echter verzetten want door goede voeding moet het verzwakte lichaam weer op krachten komen.
Veel grieppatiënten houden een hardnekkige hoest over die te genezen is door dagelijks drie tot vier glazen lauwe melk met water (gelijke hoeveelheden) te drinken.
In elk glas moet een maatje Emser zout worden opgelost.
Zulke maatjes worden verstrekt bij elke fles Emser zout, die men koopt.
Dit zout lost het slijm op en moet worden gebruikt, tot de hoest geheel over is.
Wanneer de beterschap is begonnen, moet de patiënt nog, ter controle, drie maal per dag getemperatuurd worden.
Zolang de temperatuur nog niet onder de 35֠ gedaald, mag de patiënt het bed niet verlaten.
Wanneer de patiënt geen verhoging meer heeft, is het toch raadzaam nog enkele dagen rust te nemen. Liefst liggende in een lange stoel.
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage