Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16338654 Bezoekers

 16 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
N3Kn
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Gambir
Latijnse naam: Uncaria gambir Roxb.
Familie: Rubiaceae

Deze klimmende heester komt op Java niet voor, maar is inheems in het westen van de Archipel.
Het product, de eigenlijke gambir, wordt bereid uit de bladeren.
Deze worden gekookt en het verkregen sap vermengd met fijne dedek (zemelen).
Op deze wijze kunnen kleine koekjes worden gevormd, zoals die voor de detailhandel nodig zijn.
Gambir is over de gehele Archipel een belangrijk handelsartikel, omdat het gebruikt wordt bij het sirihpruimen (zie sirih).
Waar de plant zelf groeit, gebruikt men ook wel het verse blad.
In de mond is gambir eerst vrij bitter, maar geeft een zoetige aangename nasmaak.

Te gebruiken bij:

  • Baarmoederbloeding   
  • Buikziekte bij kinderen - Ontlasting met slijm en bloed   
  • Diarree of buikloop   
  • Fijt   
  • Heesheid   
  • Spruw (Indische)  
  • Tandvlees (Ziek en ontstoken)
  • Volwassenen - Dunne ontlasting alleen 's morgens en na elke maaltijd krampen

gambirgambir

Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.


Creatie datum: 02/02/2017 09:47
Categorie: - G - Planten -delen
Pagina gelezen 4563 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië