INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19593963 Bezoekers
29 Bezoekers online
Eén van onze favoriete gerechten.
Ketan itam is zwarte rijst en zeer voedzaam. Als u voor het eerst dit gerecht gaat maken, is het een beetje moeilijk in te schatten hoeveel rijst u moet gebruiken. Het is een nagerecht dus u schept er niet een bord mee vol. Het wordt meestal in een kommetje geserveerd met een santen (kokos) sausje eroverheen.
Er zijn verschillende manieren om dit gerecht te bereidden. Hieronder twee methodes;
Nodig:
Ketan itam (houdt rekening mee dat rijst uitzet)
Gula jawa (Javaanse suiker)
Santen (kokos) (1/4 blokje)
De ketan schoonmaken (door veelvuldig te spoelen tot het water helder is) en goed gaar laten koken. Dit kan in een grote pan met ruim water. Wanneer de ketan goed gaar is (zacht), doet u er gula jawa bij. Het gerecht moet wel wat zoet zijn. Zorg dat de ketan niet aanbrand!
Saus
De hoeveelheid van de santen hangt weer af van de hoeveelheid ketan. Er wordt ongeveer drie eetlepels op een kommetje ketan gebruikt.
Blikje santen melk (romige)
Zout
U mengt het zout door de melk. Het sausje (hoe gek het ook klinkt) moet wel zout proeven. Niet teveel maar het moet wel aanwezig zijn. Het is de tegenhanger van de zoete ketan.
De tweede methode is;
Ketan goed wassen en dan in ruim water een nacht laten staan. Om er een lekkere smaak en geur aan te krijgen doet u er ongeveer 3 pandan blad bij.
In hetzelfde water (eventueel bijgevuld) gaat u de ketan en de gula jawa zachtjes koken. Hou de hoeveelheid water in de gaten. Ketan gaar koken kost namelijk meer tijd dan gewone rijst.
De ketan mag drassig zijn, dus vooral niet droogkoken!
De saus is dezelfde als boven.
De ketan het liefst koud eten.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage