INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19870471 Bezoekers
33 Bezoekers online
Sayur ikan peda (gezouten vis)
Sambel goreng tomat
Ayam bawang
Tumis kubis (kool of andijvie of taugé)
Perkedel van gehakte udang (frikandel van garnalen)
Krupuk udang
Es krim Pisang sorbet (bananen sorbet)
U hebt nodig:
2 stuks ikan peda (gezoute gedroogde vis)
2 jonge jagung (maïskolfjes)
3 lombok hijau (groene lombok)
1 terong (aubergine)
10 (sperzie) boontjes
Een kopje gedroogde of verse garnalen
4 eetlepels fijngesneden ui
4 siung bawang putih (teentjes knoflook)
4 kemirie
2 lepels ajer asem (tamarine) U neemt een stukje asem en vermengd dit met water.
Santen (kokos)
Zout
U maakt de ikan peda schoon door er de graten uit te halen. Hierna scheurt u de vis in kleine repen.
U kookt de groenten gaar, stampt de kruiden fijn (kan met een staafmixer) en doe dit bij de groenten.
Vervolgens voegt u de reepjes ikan perda, de in de (in de lengte) gesneden lombok en het asem water toe.
U laat het gerecht nog even doorkoken en doet er dan de santen (blokje van ¼) en de garnalen bij.
Mocht de sayur niet sterk genoeg zijn dan kunt er nog wat rode lombok toevoegen die u ook weer in de lengte doormidden snijdt.
U hebt nodig:
4 à 5 niet al te rijpe tomaten
3 lepels fijngesneden uien
3 groene en 3 rode lombok
4 siung bawang putih (teentjes knoflook)
5 schijfjes laos
1 eetlepel terassi water
1 kopje santen (koksmelk)
1 kopje verse of gedroogde ebbie (garnalen)
Olie
De tomaten worden in stukjes of in schijfjes gesneden
U stampt de kruiden fijn en bakt ze in de olie half gaar. Daarna doet u er de gesneden tomaat met het terassi water bij.
Kook dit gerecht even op en giet er de santen met de garnalen bij. U laat dit zachtjes sudderen tot u de olie van de kelappa ziet bovendrijven
U hebt nodig:
Een kip
20 kleine uitjes
4 siung bawang putih (teentjes knoflook)
½ theelepel peper
4 schijfjes jahe (gember)
2 hele in de lengte gesneden lombok
6 schijfjes laos
5 eetlepels azijn
2 lepels kecap manis (zoete ketjap)
1 of meer kopjes water
Zout
Olie
De kip braad u in haar geheel of in stukken gaar. Behalve de uien en de lmbok worden al de kruiden fijngestampt en bij de gebraden kip gedaan. U doet de cecap, het water, de azijn, de lombok en de uien (in hun geheel) erbij.
U laat dit alles in een afgesloten pan, gaar smoren.
U hebt nodig:
Een half kooltje witte kool
4 lepels fijngesneden uien
6 siung bawang putih (teentjes knoflook
1 lepel fijngesneden serai (sereh, citroengras)
5 schijfjes laos
8 afgekookte in de lengte doorgesneden lomboks
Theelepeltje zout
Klein kopje santen (kelappa, kokosmelk)
Olie
De afgekookte lombok worden met de kruiden fijngestampt en daarna in een klein beetje olie opgebakken. Dan voegt u de fijngesneden kool toe. De santen doet u erbij als het gerecht een beetje opgebakken is en u laat het gerecht in een afgestloten pan gaar stoven.
U kunt er, desgewenst, verse garnalen bijdoen. Mocht u dit doen dat voegt u een beetje citroensap toe.
U hebt nodig:
500 gram gekookte gehakte garnalen
2 eieren
¼ geweekt brood
1 thelepel peper
½ theekopje getrokken van jeruk-purut blad
Meel of beschuitkruim (paneermeel)
Geslagen eiwit
Een paar peterselie blaadjes
Olie
U mengt de gehakte garnalen met de twee eieren, het brood, de specerijen en de blaadjes perselie en maakt er kleine balletjes van. De balletjes doopt u in het eiwit en daarna in de paneermeel. U bakt ze in de olie mooi bruin.
U kunt nog meer gerechten toevoegen en bijvoorbeeld meerdere soorten krupuk op tafel zetten, een frisse acar, in schijfjes gesneden komkommer, sambel (zie recepten)
U hebt nodig:
12 bananen en dit kunnen zijn:
- Pisang raja of
- Raja sereh of
- Pisang susu Verkrijgbaar in de toko’s
500 gram suiker
Sap van 2 jeruk-nipis (citroenen)
1,5 liter water
Geklopt eiwit van 1 à 2 eieren
U laat het water met de suiker vijf minuten koken. U laat het water hierna goed koud worden en wrijft u de pisang door een zeef (dit kan ook goed met de fijnste kant van een specerijenschaaf) en dan kunt u het jeruk-nipis sap eraan toevoegen. U mixt alles goed door elkaar en laat dit in een plastic bakje half bevriezen (vriesvakje of diepvriezer). Let wel: niet geheel laten bevriezen!
Nadat het gerecht half bevroren is, voegt u er het eiwit aan toe en roer het gerecht goed om. U moet dit gerecht niet te hard opdienen.
Bovenstaande is het basis recept. U kunt dit recept natuurlijk ook maken met bijvoorbeeld aardbeien, kiwi, frambozen of ananas etc. I.p.v. eiwit kunt u ook een lekkere bordeux wijn toevoegen maar ook kirch en marasquino doen het van ouds her goed.
Wijnsoorten voegt u op het laatst, als de massa al bijna is bevroren, toe. U roert dit gerecht net zo lang goed door tot het op dikte van sorbet ijs is gekomen.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage