INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
20217741 Bezoekers
37 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Vandaag maken we Roti kukus. Letterlijk betekent dit ”gestoomd brood”, maar het is cakebeslag en het smaakt ook naar cake. Het is een lekkernij bij de koffie of de middagthee.
De naam verraadt al hoe het gemaakt wordt: het wordt gestoomd.
De kunst is om de koek zo te maken dat hij aan de bovenkant is opengebarsten.
Het is ongeveer een half uur voorbereidingstijd en drie kwartier stomen.
De hoeveelheden zijn voor 6 personen en kosten ongeveer 8 euro.
3 kopjes zelfrijzend bakmeel
1,5 kopje witte suiker
1,5 kopje melk
3 eieren
2 theel. vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
¼ theel. zout
2 theel. bakpoeder
Beslagkom, mixer of garde, rijststomer of een zeef of vergiet die in een pan passen en ongeveer 4 centimeter boven de bodem van de pan hangen en deksel,of Chinese bamboe stoommand die op een pan of wadjan past, theedoek of witte doek, zeef voor bloem.
Bakmeel afwegen. Suiker, eieren en vanille in beslagkom doen.
Water in stoompan laten koken.
Suiker, eieren en vanille boven heet water schuimig en dik kloppen.
Kom van de pan afhalen en de gezeefde bloem, zout en bakpoeder voorzichtig door het beslag scheppen.
Je kunt ook een smaakje toevoegen door een deel van het beslag apart te nemen en te vermengen met bijvoorbeeld cacao of advocaat.
Dit door het hoofdbeslag roeren, zodat er een marmereffect ontstaat.
Water in onderste pan moet koken.
Dan theedoek in de stoompan doen en hier het beslag op gieten.
Het moet ongeveer 3 kwartier stomen.
Tussentijds niet kijken, want dan zakt het in.
Als je een satestokje erin steekt en het blijft droog, is de cake gaar.
Hij is pas echt mooi gelukt als hij aan de bovenkant als een vulkaan is opengebarsten.
Hij is lekker bij de thee en nog lekkerder de volgende dag als ontbijt.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage