Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Indische culturele agenda / kalender
Bezoekers vanaf jun. '09

 16374078 Bezoekers

 13 Bezoekers online

Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.
KeB5
Tik de bovenstaande code:
rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://www.indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Sajoer spinazie, courgette en maisyolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Vandaag maken we sajoer.
Sajoer betekent letterlijk vertaald soep en is een belangrijk onderdeel van de rijsttafel met witte rijst.
Omdat hij behoorlijk soepig, vochtig hoort te zijn, serveer je dit nooit bij een Nasi Kuning rijsttafel.
Daar horen drogere gerechten bij.
Ook is dit gerecht zachter van smaak dan bijvoorbeeld de pittige sambal goreng gerechten.
Wat betreft de ingrediënten voor sajoer, kun je varieren.
Je kunt het vegetarisch houden of je doet er stukjes vlees bij.
Wat groente betreft kun je ook van alles er in doen.

Deze keer wordt het sajoer met spinazie, courgette en mais.
Je kunt voor dit gerecht ook sperciebonen, worteltjes, aubergine, spitskool, andijvie, gebakken tahoe e.d. gebruiken maar ook bloemkool of spruitjes.
Kijk maar wat voor seizoensgroenten er zijn.
Dit gerecht is voor 4 mensen en kost ongeveer 8 €.
Het duurt een halfuur om het te maken en 20 minuten kooktijd.

Ingrediënten:

500 g verse spinazie
1 courgette
1 blikje mais
3 sjalotjes
2 teen knoflook
1 rode lombok (Spaanse peper)
2 theel. terasi
1 theel. ketumbar
2 salamblaadjes
1 schijfje laos van 1,5 cm
4 djeroek poeroet blaadjes
1 theel. asem (tamarinde)
2 bouillonblokjes
1/3 blok santen
4 eetl. plantaardige olie
1 theel. suiker

Benodigdheden:

een plank en een mesje , eventueel een blitzhacker of foodprocessor en een pan voor het gerecht en houten pollepel.

Voorbereiding:

Sjalotjes schillen, knoflook schillen en de lombok (Spaanse peper) eventueel van zaadjes ontdoen als je niet van pittig houdt. De spinazie wassen. De courgette in schijfjes snijden. De sjalot, knoflook, terasi en lombok fijn maken in de foodprocessor of superfijn snijden.

Bereiding:

De olie verwarmen in de pan.
Hierin het sjalottenmengsel fruiten en dan de ketumbar, salam, laos, asem, djeroek poeroet toevoegen en 2 glazen heet water bijgieten en het bouillonblokje.
Dit even 10 minuten laten trekken.
Dan het blok santen toevoegen en de suiker en blijven roeren tot het gesmolten is. Als je kleine olievlekjes op de vloeistof ziet komen, weet je dat het gerecht goed is.
Daarna de groenten erin.
En natuurlijk proeven! Heel belangrijk.
Als je groente hebt die langer moet koken, zoals sperciebonen, dan doe je die er na het trekken van de kruiden in en voordat je de santen toevoegt.
Santen voeg je pas toe als de groenten bijna gaar zijn.

Luister naar de kookles: Sajoer spinazie, courgette en mais

(uitgezonden bij Indo Radio)

Voorwerk:

In de keuken:


Creatie datum: 28/11/2016 09:22
Categorie: - S
Pagina gelezen 1945 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië