INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19705821 Bezoekers
59 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Dit gerecht is voor 4 personen en kost ongeveer € 12
Het kost een halfuur voorbereidingstijd en een half uur stooftijd.
Ajam besengeh, dus kip in besengeh saus, maar je kunt er ook heel lekker een vegetarisch gerecht van maken door de kip te vervangen door plakken gebakken tahoe.
De hoeveelheden zijn wat meer dan nodig is voor 4 personen, omdat ik een deel invries om er volgende week lemper rolletjes van te maken.
Dit zijn rolletjes kleefrijst met een vulling van gekruide kip , maar tahoe kan natuurlijk ook.
1 kip of 4 kippedij poten of 700 g kippedijfilet
6 sjalotjes
4 teen knoflook
3 ontpitte lomboks (Spaanse peper)
2 theel. terasi
4 kemiries
8 cm verse koenir of 3 theel. poeder
2 stengels sereh
2 theel. ketumbarpoeder
2 schijfjes laos van 1 cm dik of 2 theel. poeder
2 theel. asem
2 salamblad
4 djeroek poeroet blad
3 bouillonblokjes
¾ blok santen
1,5 theel. suiker
olie
vegetarisch: 1,5 blok tahu ipv kip
snijplank en mesje, foodprocessor of blitzhacker of tjobeh en oelekan, pan om het gerecht te stoven, pan om te frituren als je het gerecht met kip of kippepoten of tahu maakt, eventueel keukenpapier.
Als je kip of kippedijpoten gebruikt, deze in stukken hakken.
Als je tahoe gebruikt, deze uit laten lekken en de tahoe in plakken van 1 cm snijden.
De sjalotjes en knoflook schillen.
De lomboks ontpitten.
Bij verse koenir deze fijn kneuzen.
Bij de stengels sereh het buitenste blad eraf halen en het droge topje er ook af halen en de stengel kneuzen met bv de stamper van de vijzel.
De sjalotjes, knoflook, kemiri, lombok en terasi fijn maken in de foodprocessor.
De stukken kip frituren in de olie en uit laten lekken.
Het hoeft alleen een krokant laagje te krijgen, daardoor blijft het sappiger bij het stoven.
Als je de vegetarische versie maakt, de tahu plakken bakken.
Ik doe het vandaag lekker makkelijk met kippedijfilet, dat blijft mals onder bijna alle omstandigheden.
Ik gebruik eigenlijk nooit kipfilet omdat ik dat te droog vind.
Je kunt de kippedijfilet heel laten als lapje of in stukjes snijden, wat je wilt.
Het fijngemaakte uien/lombok/terasi mengsel samen met de laos, sereh, salam en djeroek poeroet in wat olie fruiten.
De gefrituurde kip of de kippedijfilet met een kop heet water hieraan toevoegen, bouillonblokje erbij, en op zacht vuur laten stoven.
Kip is over het algemeen snel gaar.
Als het gerecht te droog wordt, een beetje heet water toevoegen.
Als de kip gaar is de santen en de suiker erbij doen.
Voor het gerecht met tahu: de gebakken tahu plakken in 4 stukken snijden.
Eerst de saus klaarmaken, inclusief de santen en suiker en dan de tahoe aan het gerecht toevoegen.
Als er kleine olie kringeltjes op de saus komen is het klaar.
Voor de lemper voor volgende week ongeveer een kwart van het gerecht weghalen en het vlees of de tahu fijn snijden en goed mengen met de saus.
Af laten koelen .Dit in de vriezer bewaren.
Het gerecht is lekker met wat rijst er bij en wat komkommer.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage