INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19807213 Bezoekers
40 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Met de aangegeven hoeveelheid maak je ongeveer 20 rolletjes.
Het kost een half uur om de vulling te maken en een half uur om de rolletjes te draaien. Kosten: ongeveer 10 €.
De vulling wel op tijd uit de vriezer halen, zodat het ontdooid is bij het maken van de lempers. (ga voor de vulling naar: Ajam besengeh)
Je kunt natuurlijk ook de vulling nu lekker vers maken en de rolletjes invriezen.
Je kunt ze op die manier lang bewaren. Kijk voor de bereiding bij Ajam besengeh
500 gr witte ketan (kleefrijst)
8 dl santen (cocosmelk)
vulling:
1/4 van hoeveelheid ajam/tahu besengeh (les 18)
Benodigdheden:
Als je de vulling nu maakt, zie ook les 18.
Pan met dikke bodem of/en vlamverdeler en houten pollepel, keukenfolie (geen alluminiumfolie) of slagersfolie (dit is steviger plastic).
Stoompan of zeef of vergiet boven een pan met kokend water.
De vulling met kip of tahu in kleine stukjes snijden en goed vermengen met de besengehsaus.
De rijst wassen en dan 20 minuten in ruim koud water laten staan.
Het plastic van de keukenfolie verdelen in stukken van 20 cm lang.
De rijst afgieten. De cocosmelk bij de gewassen rijst doen en aanvullen met koud water tot er een vingerkootje vloeistof boven de rijst staat.
De rijst op zacht vuur gaar laten worden , onder af en toe roeren.
Als het gaar is af laten koelen.
Als je de vulling vers gemaakt hebt , deze ook af laten koelen.
Met je hand om een stuk keukenfolie wat rijst pakken en deze plat drukken.
Hierop de vulling in het midden verdelen , de rijst hieromheen vouwen, dan het plastic hieromheen rollen en onder het rollen de zijkanten van de rijst naar binnen duwen, zodat de vulling helemaal omwikkeld is met rijst.
Op de website van Indo Radio is een filmpje dat het duidelijk laat zien.
Ik geef Indische kookworkshops in Utrecht en op een van deze workshops is het filmpje gemaakt.
In het begin zul je wel denken dat je het nooit onder de knie krijgt, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt , gaat het snel.
De lempers zijn het lekkerst als ze warm zijn.
Dit kan d.m.v. stomen.
Je hoeft niet persee een stoompan te hebben: een vergiet of een zeef boven een pan met kokend water voldoet prima.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage