INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19881112 Bezoekers
55 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Wat ik vandaag maak is rempah, kruidige gehaktballetjes met cocos. Echt een gerecht dat bij Nasi Kuning niet mag ontbreken.
Het kost ongeveer een half uur om het te maken, een halfuur rusttijd en 20 minuten baktijd.
De hoeveelheden zijn voor 4 personen en kost € 10,-
Als je het als bijgerecht bij een rijsttafel neemt, kun je een kleinere hoeveelheid maken.
500 g half om half gehakt
5 sjalotjes
5 teen knoflook
2 lomboks (Spaanse peper) of 2 theel. sambal oelek
200 g geraspte cocos (kan ook gedroogd)
3 eieren
3 theel. serehpoeder
3 theel. laospoeder
3 theel. gemalen ketoembar
3 theel. gemalen djinten
plantaardige olie (als je geen oven gebruikt)
snijplank en mesje, grote kom, ovenschaal of ovenplaat (bakpapier) als je de oven gebruikt, en anders een pan om te bakken.
De sjalotjes,en knoflook pellen en samen met de ,lomboks heel fijn snipperen.
De lomboks eventueel ontpitten.
De eieren klutsen.
Het gehakt mengen met 150 g. cocos en met de gesnipperde uien, knoflook, lombok, serehpoeder, laospoeder, ketoembar en djinten.
De geklutste eieren op het laatst eraan toevoegen en goed mengen.
Van dit mengsel kleine balletjes draaien ter grootte van 3 cm.
Deze een half uur in de koelkast laten rusten.
Je kunt ze hierna bakken in niet te hete olie.
Controleer of ze van binnen gaar zijn.
Zelf doe ik de balletjes in een ovenschaal, zonder olie.
Dan voor ongeveer 20 minuten in een hetelucht oven op 180 graden.
Ik vind ze dan minder vet en malser.
Dit is natuurlijk een heerlijk gerecht bij nasi koening, maar ook bij gewone rijst is het lekker met wat groente en ik heb ze ook bij een wijntje geserveerd als borrelhapje, met groot succes.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage