Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19436073 Bezoekers

 10 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

De Zeereis van Holland naar Ned. Indië in oorlogstijd.

23 Maart - 24 Maart 1918

Nagasaki .


Deze ook weer natuurlijke havenplaats was zeer grillig van vorm. Door nauwe geulen tusschen eilanden door kwamen we in het eigenlijke havenkanaal. 
 

haven-nagasaki-1920.jpg
(Foto webmaster: Haven Nagasaki 1920)


Aan beide zijden zagen wij het bekende drukke gedoe van havenarbeiders en vooral kolensjouwers en passeerden wij loodsen huizen en tempels wij drongen dus diep het land in en genoten van de prachtige natuur taferelen. Allen waren wij dus op de dekken aanwezig. De vorm van de baai is hierneven geschetst. Om 5 uur lagen we in de baai gemeerd en dadelijk omringd door een dertigtal kolen schuiten, elke schuit met een twintigtal sjouwers. Met handig gemanouvreer schaarden zij zich voor de kolenluiken en in een korte tijd was van elk bootje naar een luik een levende ladder van menschen gevormd en gingen kleine mandjes met kolen van hand tot hand en storten zich in de kolenbunkers. Dat gaf me een drukte en kolenstof van geweld en daar doorheen drongen op allerlei plaatsen de kooplieden als katten aan boord en spreidden hun waren op de dekken uit. Er werd dus weer gehandeld en geruild, net als in Kobe.
      
Na het eten gingen we in een bootje aan wal keken er wat rond en vonden veel overeenkomst met andere havenplaatsen in Japan die we reeds aandeden. Om tien uur waren wij weer aan boord terug en gingen vermoeid naar bed.
       
24 Maart Allen waren wij vroeg op en genoten van het prachtige gezicht op de bergen voor ons. Het schip was weer schoon en lag rustig voor de pier. Om twaalf uur zouden we vertrekken en dus reeds om 8 uur gingen we nog eens de wal op om nog iets van de stad te zien. Om 11 uur waren we weer aan boord, en vernamen dat het vertrek een dag werd uitgesteld en morgenochtend om 6 uur zou plaats vinden. Jeane bleef liever aan boord het water was nogal wild en het weer zag er niet zoo goed uit. Ik ging met een heel stel heren mee bergopwaarts.
      
Eerst beklommen wij een bergopwaartse trap midden in de stad. Deze trap verbindt meerdere evenwijdig aan de helling gelegen straten en is 180 treden hoog alwaar een mooie tempel aan het einde van de trap is opgetrokken.

 

osuwa-tempel-nagasaki-1900.jpg
(Foto webmaster: Osuwa tempel Nagasaki 1900)

      
Deze tempel is wel de mooiste die ik daar in Japan zag. Het is een groot complex in zuiver Japansche stijl opgetrokken gebouwen en prachtig beeldhouwwerk in steen en hout en brons en omgeven door geboomte van allerlei soort. Een Boeddhabeeld was geheel van koper en wel 5 meter hoog met als basement een koperen lotusbloem van wel 5 meter diameter. Alvorens die tempel te betreden moesten onze schoenen uit. Door een priester werden we rondgeleid die in vrij goed verstaanbaar Engelsch de betekenis der beelden de kamers en bronnen uitlegde. Vandaar gingen we en club een theehuis binnen en daar wij allen van het mannelijke geslacht waren deden de meisjes zich veel vrijer aan ons voor. 

 

vrouwlijke-bediende-theehuis-nagasaki-1921.jpg
(Foto webmaster: Vrouwlijke bediende theehuis Nagasaki 1921)


Onder het theedrinken waarbij appels en olienoten geserveerd werden deed een van de Japansche dames een Geisha dans. Zij was daarbij mooi gekleed. Op zeker moment bond zij een slip van haar kimono aan een paal en danste zij rond die paal met het gevolg dat de kimono haar ontrolde tot op het kritische moment waarop zij onder sierlijk terug dansen de kimono weer aandeed. Het was een op fijne erotiek afgestemde dans en wij genoten allen met bewondering ervan vooral de sfeer en het ritme die daar zoo in oosters tot je door dringt. Laat in de nacht kwamen wij als uitgaanders aan boord terug.


Creatie datum: 29/05/2017 12:18
Categorie: - Derks H.A.T.
Pagina gelezen 5782 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië