INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19937905 Bezoekers
55 Bezoekers online
"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.
Dit is een lekker gerechtje, vooral voor warme dagen.
In Indonesië zie je vaak een karretje waar ze roedjak verkopen.
Dit met allerlei vruchten, zoals jonge mango, stervrucht, jamboe air (water appel).
In Nederland kun je er prima groene appels voor gebruiken en komkommer.
Als er ook maar lekkere zure vruchten bij zitten.
De tijd om het te maken is een half uur.
Het kost ongeveer E 5,- , afhankelijk van de ingrediënten.
1 rode lombok (Spaanse peper)
½ theel. terasi bakar
2 theel. asem (tamarinde pasta)
1 eetl. gesmolten goela djawa of suiker
1 mespunt zout
1 eetl. ketjap manis
1 groene mango
1 zure appel
½ komkommer
Snijplank en mes, cobeh en oelekan (vijzel en stamper) of foodprocessor
De zaadjes eventueel uit de lombok halen als je niet van pittig houdt en de lombok heel fijn snijden.
De zaadjes uit de komkommer halen.
De goela djawa smelten door middel van 1 theel. water en een brok goela djawa in een kommetje en dit in een pan met een bodem zacht kokend water, tot de suiker gesmolten is.
Maak de terasi, zout, lombok en asem in een cobeh met oelekan fijn of in de foodprocessor.
Wrijf het tot een dikke saus en voeg dan de goela djawa en de ketjap manis toe.
Schil de vruchten en snijd ze in blokjes.
Meng de saus erdoor.
(uitgezonden bij Indo Radio)
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage