Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19193630 Bezoekers

 2 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Bouwmaterialen.
Natuursteen wordt voor bouwdoeleinden in Indië nog weinig toegepast.
De fraaie soorten worden dikwijls in afgelegen streken gevonden, waardoor de vervoerskosten de prijs van het product aanzienlijk verhogen en dit een beletsel is om de steen algemeen toe te passen. Hier en daar in vulkanische streken worden tegels (obins) uit andesietlava gehouwen voor plaatselijk gebruik.
Lamponggraniet werd gebruikt voor de bouw van de kademuren van de oude haven van Tandjoeng Priok.
De eerste vergunning tot winning van graniet op Berhala (één der eilanden van de Berhala-groep bij de mond van de Djambi-rivier) werd verleend in 1920, van exploitatie wordt echter nog niet vernomen.
In de Padangse Bovenlanden komen diabazen en gabbro’s, bij Soeliki en graniet, bij Tili in aanmerking voor bouwdoeleinden, verder zou een fraai gekleurde essexiet met labradoriserende veldspaat in het Doeblasgebergte in Djambi zeer geschikt zijn voor siersteen, ware het niet dat de vindplaats diep in het binnenland is gelegen.
Marmer, dichte kristallijne kalksteen uit voor-tertiaire periode, gewoonlijk bij contact aan dieptegesteenten aangetroffen; de goed uitgekristalliseerde fijnkorrelige soort komt zelden voor.
In de Padangse Bovenlanden treft men mooie variëteiten aan, fraaie rode marmer bij Ngalau Sampieh en zwarte bij Siwaroso.
Op Java zijn marmers van Toeloengagoeng en Patjitan als bouwmateriaal verwerkt, voorts die van Wadjak, waar roze-rode tot zalmkleurige marmers van tertiaire ouderdom gewonnen wordt. Het is echter te zacht voor vloerplaten en slechts voor muurbekleding en plinten te verwerken.


Creatie datum: 20/06/2017 23:26
Categorie: - B
Pagina gelezen 610 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië