Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 20031242 Bezoekers

 72 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Sambal Goreng Spruiten (spruiten in cocossaus)yolande waleson

"Indisch koken met Yolande Waleson", met live opnames in de keuken.

Vandaag maken we Sambal goreng spruiten.
Een sambal goreng is een pittig gerecht, dat soms met  cocosmelk gemaakt wordt , maar er zijn ook droge sambal goreng gerechten.
Het gerecht van vandaag is met cocosmelk.
Dit gerecht is voor 4 personen en duurt ongeveer 30 minuten om te maken en 15 minuten kooktijd.

Kosten ongeveer 8 euro.

Ingrediënten:

400 g spruiten
3 sjalottes
2 teen knoflook
2  ontpitte rode lombok (Spaanse peper) of 3 theel. sambal oelek
1½ theel.terasi
¾ theel. asem (tamarinde)
3    bouillonblokje
1    eetl. olie
1 schijf laos van 1 cm of 1 theel. poeder
2 salamblaadje
¾ theel. ketumbar (korianderzaadjes) of poeder
1 plak santen van 2 cm dik (ingedikte cocosmelk)
mespunt suiker
2 paprika
8 petehbonen
plantaardige olie

Asem, laos, salam, ketumbar, santen en petehbonen zijn bij de toko te krijgen.
Asem als pasta in een pot, salam en laos vaak vers, diepvries, gedroogd of laos als poeder. Ketumbar als zaadjes of poeder.
Zaadjes moeten fijn gemaakt worden.
In oelekan kan dit het best.
Petehbonen zijn grote platte groene bonen.
Ze stinken een beetje maar zijn lekker in het eten.

Cocosmelk is niet de vloeistof uit de cocosnoot.
Dat is cocoswater en is lekker in drankjes.
Maar een oude cocosnoot heeft veel cocosvruchtvlees.
Dit wordt geraspt , aangelengd met water en uitgeperst: dit vocht is de cocosmelk.
Je kunt het vloeibaar in blik kopen of geconcentreerd als blok.

Kookbenodigdheden:

Snijplank, keukenmesje, eventueel een foodprocessor of tjobeh en oelekan (stenen vijzel en stamper), pan, houten lepel.

Voorbereiding:

Spruiten schoonmaken .De ketoembar (korianderzaadjes) fijn stampen.
De petehbonen in dunne reepjes snijden.Paprika in partjes snijden.

Bereiding:

De sjalotjes, knoflook en lombok fijn snijden of in foodprocessor en dit met de terasi en asem in de olie fruiten.
De spruiten toevoegen en 1 kop heet water en het bouillonblokje, laos , salam, ketoembar en petehbonen toevoegen.
Deksel op de pan en als de spruiten  bijna gaar zijn, na ongeveer 15 minuten, de santen , paprika en suiker toevoegen.
Santen moet smelten, mag niet meer koken, gaat anders schiften.
Deksel half op de pan.
Zodra er olieachtige vlekjes boven drijven is het gerecht klaar.
Proeven of je nog wat aan smaak toe moet voegen!

Luister naar de kookles: Sambal Goreng Spruiten

(uitgezonden bij Indo Radio)

Luister naar de voorbereidingen:

Luister naar de de bereiding in de keuken:


Creatie datum: 06/12/2016 00:20
Categorie: - Sambal Gorengs
Pagina gelezen 8563 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië