INDOPEDIA
|
De Indische Encyclopedie
|
19937992 Bezoekers
61 Bezoekers online
Gele Waszeep aanleggen met gula jawa (djawa) of javaanse suiker, maak er een pleister van en leg deze op het abces.
(Bij navraag zal bij "gele waszeep" naar alle waarschijnlijkheid gewone Sunlight zeep bedoeld worden.)
Palmsuiker is een product wat veel in de Indische, Thaise en Vietnamese keuken wordt gebruikt.
Je vindt het in zowel zoete als hartige gerechten.
In Indonesië staat het bekend als “gula jawa” wat in het Nederlands javaanse suiker betekent.
Je hebt de palmsuiker uit het sap van de arenpalm (gula aren), sap van suikerriet (gula tebu), sap van den cocospalm (gula kalapa) en sap van de lontarpalm (gula siwalan).
De bewoners stellen de gula kalapa het meest op prijs.
De gula aren ruikt het lekkerst. Het palmsap wordt afgetapt; het rietsap krijgt men door persing.
Het koken van de suiker uit dit sap gaat voor alle soorten vrijwel op dezelfde wijze.
De verkregen suiker is nooit geheel zuiver.
Ze ziet donker geel tot bruin en heeft steeds een bijsmaak, die vaak zeer aangenaam en geurig is, dit is dan ook de reden dat de gula jawa vaak wordt geprefereerd boven de zuivere kristalsuiker, zoals de Europese fabrieken die maken.
Te gebruiken bij:
Aambeien of Hemorroïden
Abcessen
Bedwateren
Bloedzweer
Buikziekte bij zuigelingen
Dysenterie
Eetlust opwekkend middel
Fondament (uitschieten van het)
Heesheid
Kraamvrouwenkoorts
Laxeermiddelen
Maden
Menstruatie (pijnlijke)
Ontlasting
Puisten
Slijm
Spruw in de mond
Steenpuisten
Tanden krijgen
Transpireermiddel
Verkoudheid op de borst
Wormen
Zogen
Eczeem
Hoest
Wonden (branderige en zwerende)
Waarschuwing: neem altijd eerst contact op met uw huisarts voordat u
gebruik maakt van de informatie, middelen en of (be)handelingen op deze website.
Er heeft nog niemand gereageerd.
Voor meer informatie over nieuws uit de kranten van Nederlands-Indië
La vie est un pélerinage