Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19281223 Bezoekers

 10 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Djamboe bidji of Djamboe kloetoek. Akar-

Onder de leus: „Ik niet, dan ook een ander niet”, wordt door de weggezonden echtgenote vóór haar vertrek de man heimelijk toegediend, het sap van gestampte en uitgeperste wortels van de Djamboe bidji of Djamboe kloetoek-boom.
De verschijnselen van dit nadelig middel zijn: een weinig pijn in den buik en diarree van zwarte stof welke pijnen en diarree onmiddellijk bestreden kunnen worden door een en twintig bladeren van de Wanakila fijn te stampen, met een weinig water uit te persen en het sap te drinken.

Het is eigenaardig, dat dit middel wel het giftige in de wortels van de Djamboe kloetoek kan bestrijden, echter niet geheel de gevolgen daarvan.
Het sap van de wortels van den Djamboe kloetoek-boom veroorzaakt bij den man onmiddellijk verlies van de erectie van de mannelijke roede, zodat paren onmogelijk is.
Het middel hiertegen is de Kosaih, een uit China overgebrachte kleine soort witte ui, waarvan de knol niet groter is dan een erwt, terwijl de bladeren niet breder zijn dan die van het gras.
In koele streken wordt op Java deze plant gekweekt en op den pasar verkocht, gespalkt tussen stukjes platte bamboestokjes, zodat de bladeren van deze uien niet op doch naast elkaar liggen en wel ter voorkoming van spoedig bederf.
De bladeren van deze uien zijn geneeskrachtiger dan de uien zelf, zodat beiden moeten gebruikt worden.
Vier van dergelijke bosjes moeten fijn gesneden, sterk afgekookt en om de drie uren daarvan een groot kopje gedronken worden, waarna het overgebleven uitkooksel moet wórden opgegeten.

De lijder dient deze medicijn ongeveer zes maanden te gebruiken, in elk geval totdat de erectie is hersteld.
Het verloren gaan van de erectie op een of andere wijze, kan eveneens door dit medicijn hersteld worden.

Voor het verlies van erectie wordt ook gebruik gemaakt van het „Kruidje-roer-mij-niet”, Boentoe silit, dat op Java veel voorkomt.
De wortels van deze plant worden gestampt, uitgeperst en het sap door de thee of eten gemengd, veroorzaakt verlies van de erectie van de roede gedurende drie maanden.
De Kosaih kan ook deze ziekte genezen.


Bron: "Het Javaansch receptenboek" afkomstig van Soerakarta. 1930


Waarschuwing: gebruik dit middel niet voor uw zelf of voor anderen. Het gebruik van de informatie, middelen en of (be)handelingen is dan ook alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. 'Stichting Indopedia' kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de informatie die verstrekt wordt via deze website of via links op deze website.


Creatie datum: 12/07/2017 11:57
Categorie: - Geheime Javaanse middelen
Pagina gelezen 829 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië