Zoek
 
Sluiten
INDISCHE ENCYCLOPEDIE
Indopedia
INDOPEDIA
De Indische Encyclopedie
 

Index encyclopedie

Tel. / adres boeken

Recepten, Gerechten

Djamu (Jamu) - medicinale kruiden , planten en vruchten. Ziekten & Kwalen

Indische Boekrecensies

Verhalen

Bladmuziek Krontjong

Bezoekers vanaf jun. '09

 19434288 Bezoekers

 10 Bezoekers online

rss Deze artikelen zijn ook met een RSS reader te lezen. :
https://indopedia.nl/data/nl-articles.xml

Lepi of Lepèh.

Lepi of Lepèh is de naam van een formulier, om verloren liefde te herwinnen.
Letterlijk vertaald betekent het echter „uitspuwen of verwerpen” van iets, dat men al had aangenomen of in overweging had genomen.

De mening uit de volksmond als zou dit formulier strekken tot herwinning van iets, is weinig in overeenstemming met de betekenis van het woord.
De bedoeling van het formulier, om iets te verwerpen, opdat men geen spijt er van zal hebben, het genoten te hebben en opdat men de moed zal hebben een voorgenomen iets, tot uitvoering te brengen.

Men neemt een Soeroe-blad, kauwt dit fijn en spuwt het uit op het erf van de persoon, wiens liefde men herwinnen wil, onder het uitspreken van het formulier „lepi”.

Tot deze middelen behoort ook het besprenkelen van de slaap- en eetplaats van de persoon, wiens liefde men herwinnen wil, met reukwater, onder het uitspreken van het daartoe strekkend formulier.

Ook het slachten van een geheel zwarte kip, behoort tot deze middelen.
Van het lichaam wordt een offermaal onder de huisgenoten gehouden, terwijl de kop en de poten in een witte doek gewikkeld, onder het uitspreken van het daartoe vereist formulier, worden begraven op het erf van de persoon, wiens liefde men herwinnen wil.

Het begraven van een dierenkop met of zonder de poten op de plaats, waar men voorgenomen heeft iets gewichtigs te doen, na een voorafgaand offermaal, heeft ten doel, dat voornemen te doen slagen.

Zoals ik bij de beschrijving van het Goena goena reeds heb opgemerkt, zal ook hier het spuwen van Soeroe-sap, het besprenkelen van de slaap- en eetplaats met reukwater en het begraven van de kop en de poten van een zwarte kip na een voorafgaand offermaal van het lichaam der kip, wel bijzaak zijn, terwijl de daartoe strekkende formulieren, om de liefde te herwinnen wel hoofdzaak zullen zijn.

Bron: "Het Javaansch receptenboek" afkomstig van Soerakarta. 1930


Waarschuwing: gebruik dit middel niet voor uw zelf of voor anderen. Het gebruik van de informatie, middelen en of (be)handelingen is dan ook alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. 'Stichting Indopedia' kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van de informatie die verstrekt wordt via deze website of via links op deze website.


Creatie datum: 12/07/2017 13:43
Categorie: - Geheime Javaanse middelen
Pagina gelezen 738 keren


Reacties op dit artikel

Er heeft nog niemand gereageerd.

Nieuws van den dag uit het voormalig Nederlandsch-Indië